Villavaatteiden hoito

Villa on helppohoitoinen materiaali, sillä se hylkii luonnostaan likaa sekä hajuja ja tarvitsee tämän ansiosta pesua vain harvoin. Käytännössä villavaate säilyy siistinä ja raikkaana kuin itsestään ihan vain tuulettamalla ja harjaamalla!

Nämä samat ohjeet käyvät ihan kaikille villavaatteille sekä villaisille asusteille, oli sitten kyseessä merinovilla, kashmir, mohair tai vaikka alpakanvilla. 

1. Harjaa


Vaateharja on ylivoimaisesti tärkein väline villavaatteiden hoidossa. Villavaatteille ehdottomasti paras vaateharja on KENT. CP6 -neuleharja.
 
Harjaus puhdistaa villan pinnasta kaikenlaisen irtolian sekä silottaa neuleen pintaa ja ehkäisee samalla nukkaantumista. Harjaus lisäksi aktivoi villan omaa rasvaa lanoliinia ja näin myös hoitaa villavaatetta.

Käyttämällä vaateharjaa villavaatteen siistimiseen, et välttämättä tarvitse erillistä nukanpoistovälinettä ollenkaan. Harjaamalla voit myös merkittävästi vähentää villavaatteen pesuntarvetta.

Villavaatteen harjaus:


Voit harjailla villavaatetta sen ollessa päällä aina tarpeen mukaan, kun vaate tuntuu kaipaavaan siistimistä. Stressiä harjauksesta ei kannata ottaa, vaan harjaan kannattaa tarttua aina silloin, kun haluat siistiä vaatetta.

Jos villavaate kaipaa perusteellisempaa siistimistä, kannattaa se levittää harjauksen ajaksi esimerkiksi napakan tyynyn tai silityslaudan päälle; hieman myöten antava alusta pitää joustavan neuleen parhaiten paikoillaan. Pidä vaatetta paikoillaan toisella kädellä harjauksen aikana ja harjaa toisella kädellä neuloksen suuntaisesti – yleensä ylhäältä alas.

Jos neule on todella nuhjuinen, kannattaa se harjata kahteen suuntaan. Erityisesti kuohkeat neuleet, kuten kashmir, mohair ja alpakka hyötyvät kahteen suuntaan harjauksesta. Puhdistusta voi tehostaa suihkuttamalla vaatteelle sumutepullolla vettä ennen harjausta. Vesisuihke on erinomainen apu tummien neuleiden puhdistuksessa!


2. Tuuleta ja käytä aluspaitaa


Villavaate kannattaa tuulettaa jokaisen käyttökerran jälkeen pesuvälin maksimoimiseksi. Vaatteen voi myös ripustaa avonaisen ikkunan lähettyville käytön jälkeen, jos tuuletus ei ole mahdollista.

Kostea ilma on villavaatteen tuuletukseen paras, sillä kosteus turvottaa villakuituja, jolloin hajut pääsevät vieläkin paremmin poistumaan vaatteesta. Tuuletukseen kannattaa valita varjoisa paikka, sillä auringonvalo voi kellastuttaa ja haurastuttaa villakuituja.

Villavaatteen voi ripustaa henkarille tuuletuksen ajaksi, mutta varsinkin painavammat neuleet kannattaa viikata pian tuuletuksen jälkeen, jottei vaate veny.

Myös aluspaidan käyttö on toinen erinomainen tapa pidentää villavaatteen pesuväliä. Aluspaita suojaa vaatetta hieltä sekä iholta irtoavalta rasvalta ja sen voi tarpeen tullen pestä vaikka jokaisen käyttökerran jälkeen!


3. Poista nukka paikallisesti


Nukanpoistovälineitä kannattaa käyttää villavaatteelle vasta sitten, jos harjaus vaateharjalla ei riitä poistamaan nukkaa, sillä nukanpoistovälineet kuluttavat villaa aina jonkin verran. Lisävinkkejä nukanpoistoon ja sopivan nukanpoistovälineen valintaan löydät täältä.


4. Anna villavaatteelle lepopäiviä


Villavaatteille on hyvä antaa lepopäiviä, jotta neulos ehtii palautua muotoonsa käytön aikaisesta rasituksesta.
Villavaatteet kannattaa säilyttää viikattuna venymisen välttämiseksi.

Jos villavaate on menossa säilytykseen pidemmäksi aikaa, on se tärkeä puhdistaa hyvin, jotteivat tahrat ja hajut pinty siihen säilytyksen aikana. Lika myös kuluttaa villan kuituja.

Puhtaus on erityisen tärkeää myös siksi, että lika houkuttelee herkemmin tekstiilituholaisia. Tekstiilituholaiset rakastavat villaa ja likainen villa on niille erityisen herkullinen löytö.

Vaatteen puhtauden lisäksi on tärkeää, että säilytyspaikka on puhdas ja kuiva sekä suojassa auringonvalolta. Esimerkiksi kellari- ja ullakkotiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilman lämpötila ja -kosteus voivat vaihdella ja aiheuttaa villavaatteeseen hajuja ja jopa yllättäviä tahroja ja värimuutoksia.

Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa villavaatteet säilyttää ilmatiiviissä muovisissa laatikoissa tai isoissa minicrip-tyylisissä pakastuspusseissa. Ilmatiiviisti säilyttäessä on erityisen tärkeää, että vaate on puhdas ja kuiva, ettei se homehdu.

Vinkki: Säilytyspaikkaan voi halutessaan laittaa pussillisen kuivattua laventelia tai punaseetripaloja tuomaan raikasta tuoksua.

Ohjeet villavaatteiden pesuun löydät täältä.

Jaa oma huoltotarinasi

Levitä
kanssamme huollon ilosanomaa ja jaa oma huoltotarinasi somessa ❤︎

#huollan

#arkivécare