Tennarien puhdistus ja suojaus

Tennarien puhdistuksessa ja suojauksessa kaiken A ja O on kaikille materiaaleille sopivat hoitotuotteet, sillä tennareissa on usein montaa erilaista materiaalia, kuten nahkaa, mokkaa ja erilaisia tekstiilejä.

Me Arkivéssa vannomme JASON MARKKin ensiluokkaisiin tuotteisiin, sillä 1. Ne sopivat kaikille materiaaleille 2. Ne ovat todella tehokkaita sekä riittoisia ja 3. Ne eivät sisällä turhia kemikaaleja.

Näillä samoilla ohjeilla ja tuotteilla voit puhdistaa kaikenlaiset tennarit, lenkkarit sekä myös kangaskengät.

Saako tennarit pestä pesukoneessa?


Tämä on kysymys, joka monella teistä ehkä pyörii juuri nyt mielessä. Vastaus on saa ja ei saa.

Jos tennarit ovat kankaiset, on pesu pesukoneessa ok. Esimerkiksi kankaiset Converse-tennarit, lenkkarit sekä kangaskengät voi pestä pesukoneessa melko huoletta. Ohjeet sekä lisää tietoa kenkien konepesusta löydät täältä.

Pesu pyykinpesukoneessa ei kuitenkaan ole se paras mahdollinen tapa, sillä koneessa kengät ovat kauemmin veden kanssa tekemisissä, mikä ei ole hyväksi esimerkiksi kenkien liimauksille. Tästä syystä käsinpesu on yleensä tennareille se paras ratkaisu.

Etenkin itselle tärkeät tai arvokkaammat tennarit kannattaa suosiolla pestä käsin alla olevan ohjeen mukaisesti. Nahkaa tai mokkaa sisältäviä tennareita koneeseen ei koskaan kannata laittaa, sillä pyykinpesuaineet ja pitkä aika vedessä vahingoittaa nahkaa.

VÄLINEET

1. Pohjien puhdistus


Tennarien puhdistus kannattaa aloittaa pohjista. Pohjille tehokkain valinta on kovaharjaksinen JASON MARKK Standard -puhdistusharja.

Kastele puhdistusharja ja kaada harjalle pieni määrä JASON MARKK Tennarien pesuainetta. Harjaa pohjia kunnes pesuaine alkaa vaahdota. Huuhtele pohjat lopuksi juoksevan veden alla. Toista puhdistusta tarvittaessa, kunnes pohjat ovat puhtaat.


2. Tennarien puhdistus


Irrota tennareista nauhat ja harjaa irtolika pois JASON MARKK Premium -puhdistusharjalla. (Kovempi Standard-puhdistusharja on päällisille liian kova.)

Nauhat voi pestä pyykinpesukoneessa pesupussissa tai käsin samalla pesuaineella kuin tennarit.

Vinkki: Jos kengissä on mokkanahkaiset kärjet, kumita ne ennen pesua mokkakumilla.

Huuhtele puhdistusharja ja kaada sille pieni määrä JASON MARKK Tennarien pesuainetta. Harjaa tennareita kunnes pesuaine alkaa vaahdota.

Harjaa tennarit kauttaaltaan ja kuivaa lopuksi JASON MARKK Premium Mikrokuituliinalla tai pyyhkeellä. Toista pesua kunnes tennarit ovat puhtaat ja jätä ne kuivumaan huoneenlämpöön.

HUOM. Mokasta irtoaa yleensä väriä, kun materiaali on kosketuksessa veden kanssa. Ole siis erityisen varoinen, kun puhdistat tennarien mokkaosia. Mokkaosat voit tarvittaessa kuivapuhdistaa mokkakumilla.


3. Tennarien suojaus


Tarkista ensin, että suihke on tasainen suihkuttamalla tuotetta ilmaan. Suihkuta sitten tasainen kerros kengille noin 20 senttimetrin etäisyydeltä.

Painele tarvittaessa imeytymätön neste pois liinalla ja anna imeytyä 24h. Mitä kauemmin suojasuihke saa imeytyä, sitä parempi suoja.

Toista käsittely parhaan suojan saavuttamiseksi.
• Nahkatennarien naarmut ja kolhut voi paikata nahkamaalilla.

• Vans-tennarien pohjia voi puhdistaa myös pyyhekumilla.

• Kellastuneet valkoiset tennarit voi valkaista Ecodoon tahrasuolalla; Tee tahrasuolasta ja vedesta tahna, levitä kengille ja anna vaikuttaa vähintään kuuden tunnin ajan. Huuhtele ja toista tarvittaessa.

• Tummuneet nauhat voi valkaista samalla tavalla kuin edellä.

ENNEN JA JÄLKEEN:

VÄLINEET

Tennareita ja lenkkareita kannattaa harjailla käyttöjen välissä kenkäharjalla, jottei lika pääse pinttymään. Kun harjauksesta tulee tapa, ei kenkiä tarvitse pestä niin usein! Harjaukseen voit käyttää samaa JASON MARKK Premium puhdistusharjaa kuin pesuun.

Suoja kannattaa uusia noin kerran kuussa, jos kengät ovat säännöllisessä käytössä. Puhdista kengät ennen uutta suojakerrosta.