Miten saat kodin tuoksumaan hyvältä – luonnollisesti?

 

Haluaisitko sinäkin, että kotisi tuoksuisi aina raikkaalta “kuin siivouksen jälkeen?”

 

Hyvältä tuoksuva koti on ymmärrettävä toive, mutta tavoitteeseen ei kannata välttämättä pyrkiä perinteisten siivousaineiden, tuoksukynttilöiden tai ilmanraikastajien keinoin.

On yleisesti tiedossa, että muun muassa siivous-, puhdistus- ja pyykkiaineet sekä synteettinen kosmetiikka sisältävät vieras- ja haitta-aineita, jotka kuormittavat sekä kehoa että ympäristöä.

Suomessakin kyseisten aineiden haittavaikutuksista ja terveysriskeistä kirjoittaa esimerkiksi THL.

Ftalaatit - THL
Ympäristömyrkyt - THL

Jos haluat välttää xenoestrogeeneja, synteettisiä tuoksuja, allergiariskejä, terveydellistä kemikaalikuormaa sekä ekologista kuormitusta, kokeile luonnollisempia tapoja lisätä kotisi tuoksua ja tunnelmaa.

1. Aromaöljyt


Laadukkaat ja puhtaat eteeriset öljyt ovat yksi keino tuoda hyvää tuoksua kotiin. Eteeristen öljyjen tuoksut vaikuttavat öljystä riippuen myös kehoon ja mieleen.

Voit laittaa eteeristä öljyä vaikka tuoksukiven päälle tai diffuuseriin esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai yöpöydälle. Tippa teepuuöljyä on mainio pyykkikoneen, treenilaukun, vessan ja lavuaarin raikastaja.

Sipaisu punaseetripuuöljyä vaatekaapin hyllyn reunaan tuo raikasta tuoksua vaatekaappiin ja auttaa pitämään tekstiilituholaiset loitolla.

2. Sitrushedelmät


Tiedäthän, miten ihanilta talviset sitrushedelmät tuoksuvat? Jätä syödyn appelsiinin kuoret tai sitruunalohko hetkeksi keittiön työpöydälle ja saat ihanaa hedelmäistä raikkautta huoneeseen.

Käytettyjen sitrusten kuoria voi myös keittää vedellä kattilassa, jolloin ne antavat piristävän tuoksun koko kotiin.


3. Viherkasvit


Osalla vihreistä huonekasveista on ilmaa puhdistava vaikutus. Kasvit tuottavat huoneilmaan happea ja imevät sekä hajottavat huoneilmasta epäpuhtauksia.

Tomeria kodin puhdistajakasveja ovat esimerkiksi vanhat tutut viherkasvit kuten rönsylilja, viirivehka, muratti ja kultaköynnös.

4. Punaseetripuutuotteet


Punaseetri on täysin myrkytön, haitta-aineeton ja luonnollinen tapa raikastaa vaatekaappia ja kotia. Punaseetrin tuoksulla on myös kodin ja vaatekaapin tuholaisia torjuva vaikutus. Punaseetrin tuoksu rauhoittaa, ja sillä on myös antiseptinen ja limakalvoärsytystä lievittävä vaikutus.

Voit ripotella punaseetrituotteita ympäri kotia vivahteikkaan, metsäisen mausteisen tuoksun luomiseksi.

Punaseetrirenkaat voi sujauttaa henkarin koukkuun ja koukullisen seetripalan voi ripustaa vaikka eteiseen raikkaaksi tervehdykseksi.

Punaseetripaloista voi rakennella hauskoja tuoksuvia yksityiskohtia vaikkapa kirjahyllyyn tai kylppäriin. Punaseetriöljyä voi sivellä esimerkiksi lattialistoihin tuoksua tuomaan.

Kevätsiivousvinkki: Punaseetri on täydellinen pari sitruunan kanssa. Saat keväisen raikkaan siivousveden sekoittamalla muutaman tipan punaseetrin ja sitruunan eteeristä öljyä hajustamattomaan siivousaineveteen.

5. Kahvi ja kahvipavut


Jos vaikkapa roskiskaappi, vessa, auto, jääkaappi, kenkäkaappi tai kellarikomero kaipaa mielestäsi hajunpoistoa, kokeile kahvia.

Kokonaiset kahvipavut neutralisoivat hajuja. Myös jauhettua kahvia käytetään hajunpoistoon sekä tuoreena että käytettynä.

Parfyymi- ja viinimestarit, jotka tarvitsevat tarkkaa hajuaistia työssään, käyttävät kahvipapuja erilaisten tuoksujen välissä puhdistamaan työnenää.


6. Tuoksupaperit


Jos olet suitsukkeiden ystävä, tulet takuulla ihastumaan Papier d'Arménien itämaiseen rauhoittavaan tuoksumaailmaan. Tuoksupaperit saavat hennon makean, orientaalisen tuoksunsa storax-puiden kuoresta valmistettavasta bentsoiinihartsista.

Papier d'Arménie -tuoksupapereita käytetään suitsukkeen tavoin polttamalla. Pieni tuoksupaperi palaa nopeammin kuin suitsuke jättäen jälkeensä hennomman tuoksun.

Voit käyttää tuoksupapereita myös sellaisenaan polttamatta: Revi lehtisestä kokonaisia sivuja ja aseta niitä vaikkapa vaate- ja liinavaatekaappeihin ja lipastoihin tuomaan lämmintä itämaista tunnelmaa.

7. Puhtaammat kynttilät


Parafiiniöljyä ja synteettisiä tuoksuja sisältävät kynttilät päästävät huoneilmaan haitallisia ja jopa vaarallisia kemikaaleja.

Soija ja mehiläisvaha ovat kauniisti palavia kynttilän valmistusmateriaaleja, joiden palaessa ei synny terveydelle haitallisia pienhiukkasia.


8. Yrtit ja mausteet


Voit kasvattaa kotona ruokayrttejä, jotka tuovat Välimeren tuoksumaailmaa kotikeittiöösi.

Esimerkiksi mintut, timjami ja rosmariini ovat ihanilta tuoksuvia ja terveellisiä sekä syödä että haistella.

Talviaikana voit jättää kippoon tai lautaselle lämmintuoksuisia mausteita kuten neilikkaa tai vaikka vanilja- tai kanelitankoja. Mausteita voi myös keittää kattilassa tai lämmittää uunipellillä.

Aidot hurmaavat ruoka-aineet kodin tuoksuttajina eivät tee haittaa.


9. Etikka


Etikalla voi poistaa hajuja kaikista tiloista, myös viemäreistä ja kodinkoneista.

Etikka on edullinen ja haitaton tapa siivota ja puhdistaa. Voit jättää etikkaa kulhoon seisomaan, jos haluat poistaa hajuja jostakin tietystä tilasta.

Hävitä hajut esimerkiksi kaapista pyyhkimällä se etikalla ja tuulettamalla päälle. Haisevat lenkkarit tai tekstiilit raikastuvat etikkavedessä liottamalla (noin 1dl etikkaa / 10l vettä).

Käytä pyykkietikkaa pyykätessä huuhteluaineen sijasta. Se raikastaa ja pehmentää pyykin ja tekee hyvää myös pyykkikoneelle.

Kokeile raikastavaa ja hajuja poistavaa etikkapohjaista tekstiilisuihketta esimerkiksi huonekaluille, kirppislöydöille, joogamattojen raikastukseen, urheiluvarusteille, autoon, lastenvaunuille ja lastenistuimiin, eläinten pedeille, kesälenkkareille, juoksukengille…

10. Luonnollisemmat siivousaineet


Usein ihmiset valitsevat siivous- ja pyykkiaineensa niiden synteettisen tuoksun perusteella. Toisena valintakriteerinä seuraa tehokkuus, “joka räjäyttää lian pois kodin pinnoilta.”

Järkevämpää olisi hankkia ekologisia pesuaineita, jotka ovat terveellisempiä paitsi ympäristölle, niin samalla myös siivoojalle itselleen - sekä perheen aikuisille, lapsille että eläimille.

Tutustu esimerkiksi ruotsalaiseen Act of Caringin biohajoaviin kodinpuhdistusaineisiin. Act of Caring -tuotteiden tuoksut tulevat aidoista eteerisistä öljyistä.

Act of Caringin tuotteet valmistetaan Ruotsissa pienessä työpajassa, jonka historia on kosmetiikan valmistuksessa. Pakkaukset ovat 100% kierrätettyä muovia.