Untuvatakin pesu ja säilytys

Oikein hoidettuna arvokas untuvatakki on pitkäikäinen hankinta, joka maksaa itsensä takaisin vuosien käytöllä.

Untuvatakki kannattaa pestä mieluummin liian usein kuin harvoin, sillä puhdas untuva sitoo paremmin lämpöä kuin likainen. Nyrkkisääntönä untuvatakki kannattaa pestä vähintään kerran vuodessa – aina kauden päätteeksi ennen säilytystä.

Jos takki on käytössä paljon esimerkiksi lenkkeillessä ja kerää kosteutta, kannattaa takki pestä useammin. Myös vaaleat takit on syytä pestä usein, jottei lika pinty.

Untuvatakkia kannattaa välillä pöyhiä ja taputella hellästi, jotta täyte säilyy kuohkeana ja tasaisena. Myös tuuletus tekee hyvää untuvatakille. 

VÄLINEET

Suurin osa untuvavaatteista on vesipestäviä, joko kotona tai pesulassa.

Pitkät ja suurikokoiset untuvatakit on yleensä turvallisin viedä pesulaan pesetettäväksi, sillä untuva tarvitsee puhdistuakseen paljon tilaa. Koneen tulisi olla vain noin 1/3 täynnä, jotta untuvatuote puhdistuu kunnolla. Kevytuntuvatakit ja lasten untuvatakit mahtuu yleensä pesemään myös kotikoneessa.

Kuivatus kannattaa tehdä kuivausrummussa, jotta untuvatäyte kuivuu tasaisesti ja jää mahdollisimman ilmavaksi. Tarkista kuitenkin valmistajan suositus, sillä joskus valmistajat saattavat suositella vain tasokuivausta. Vaatteiden takuu on yleensä sidottu valmistajan antamien ohjeiden noudattamiseen.

Untuvatakin pesu kotona:


1. Lue huolellisesti takin hoito-ohjeet ja varmista, että takki on vesipestävä.

2. Varmista, että takki mahtuu hyvin pesukoneeseen ja kuivausrumpuun: Takin tulisi viedä vain noin 1/3 rummun sisäpinta-alasta.

3. Tyhjennä taskut, irrota yksityiskohdat kuten turkiskaulukset, käännä takki nurin ja sulje vetoketjut.

4. Poista tahrat ennen pesua ja kastele takki läpimäräksi ennen kuin laitat sen koneeseen.

5. Käytä untuvalle tarkoitettua pesuainetta tai mietoa nestemäistä pesuainetta enintään 1/3 suositellusta annostelusta. Älä käytä huuhteluainetta.

6. Valitse pesuohjelma takin hoito-ohjeen mukaan. (Untuvatakit pestään yleensä 30-40 asteen hienopesuohjelmalla.)

7. Toista huuhtelu muutaman kerran, jotta kaikki pesuainejäämät varmasti lähtevät.

8. Jos tuotteessa ei ole vedenpitävää kalvoa, voi sen lingota. Vedenpitäviin kalvoihin ei suositella linkousta. Jos käytät linkousta, valitse mahdollisimman pitkä ja tehokas linkous.

9. Ravistele takki hyvin pesuohjelman päätyttyä.


Untuvatakin kuivaus kuivausrummussa:
Valitse matala lämpötila ja mahdollisimman pitkä kuivausaika. Ohjelma kannattaa välillä keskeyttää ja pöyhiä takkia, jotta siitä tulee mahdollisimman kuohkea.

Untuvatakin tasokuivaus:
Aseta takki tasoon kuivumaan hyvin ilmaistoituun ja avaraan tilaan. Levitä esimerkiksi pyykkitelineen päälle pyyhe ja asettele takki sen päälle kuivumaan, jottei takkiin jää painojälkiä telineestä. Kääntely ja pöyhintä kuivumisen aikana on tärkeää, jotta untuva ei paakkuunnu.

Pöyhi ja taputtele kuivaa takkia tasoittaaksesi vielä untuvatäytettä.

Pese tai pesetä untuvatakki ennen säilytystä. Varmista, että takki on täysin kuiva ennen kuin laitat sen säilytykseen. Takin päällismateriaali saattaa tuntua kuivalta vaikka untuva on vielä kosteaa – anna siis takin kuivua rauhassa ennen säilöön siirtämistä.

Säilö untuvatakki ilmavasti viikattuna esimerkiksi sängynaluslaatikkoon tai vaatekaapin ylähyllylle. Untuvatakkeja ei kannata säilöä henkaroituna pitkiä aikoja, ettei täyte valu epätasaiseksi.

Säilytä untuvatakki huoneenlämmössä kuivassa paikassa. Vältä kellari- ja ullakkotiloja.