Hajunpoisto vaatteista ja kengistä

 

Miten saada pinttynyt hienhaju pois vaatteista? Kuinka raikastaa tunkkaiselta haiseva second hand -löytö? Miten poistaa paha haju kengistä? Voiko sohvasta poistaa tunkkaisen hajun?

 

Arkivén hajunpoisto-opas sisältää luonnonmukaiset vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin. Tästä oppaasta löydät vinkit hajunpoistoon vaatteista, kodin tekstiileistä ja kengistä.

Hajunpoisto vaatteista


Saat helposti hajut pois vaatteista kotikonstein ekologisesti etikalla, ruokasoodalla tai kahvilla. Tuotteet löytyvät siis käytännössä jokaisen meidän ruokakomerosta. Hajunpoisto on helppoa, hauskaa ja ennen kaikkea lisäät sen avulla vaatteiden ja kenkiesi käyttöikää.

Hajunpoisto etikalla


Väkiviinaetikka on tehokas ja 100% luonnollinen ase hajunpoistoon. Etikka hillitsee happamuutensa ansiosta myös bakteerien kasvua. Etikalla poistat esimerkiksi pinttyneen hien hajun tai tunkkaisen hajun kellarissa säilytetyistä vaatteista.

Psst. Muistathan, että myös etikoissa on eroja. Jos haluat suosia suomalaista ja mahdollisimman luonnollista etikkaa, kannattaa valita Rajamäen Väkiviinaetikka.

Rajamäen Väkiviinaetikka on 100% suomalainen tuote, joka on valmistettu luonnollisella käymismenetelmällä kotimaisesta viljaviinasta.

Pelkästään “etikka” -nimellä kulkeva etikka on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote. Aidon tunnistat siis nimestä: “väkiviinaetikka” on luonnollinen ja “etikka” on synteettinen etikka.


ETIKKALIOTUS:
Jos vaate on vesipestävä, voit liottaa sen etikkavedessä. Etikkavesiliotus toimii erinomaisesti hien hajun poistoon treenivaatteista, mutta kikkaa kannattaa kokeilla myös muille haiseville vaatteille ja kodintekstiileille. Myös villavaatteet kestävät etikkavesiliotuksen.

Tee näin:
1. Täytä suuri astia tai lavuaari viileällä vedellä ja lisää veteen 1dl etikkaa (noin 1dl/10l). Ethän laita etikkaa kuumaan veteen, sillä kuuma vesi haihduttaa etikkaa ja vähentää sen tehoa.
2. Anna vaatteiden liota muutama tunti etikkavedessä ja pese normaalisti. Toista tarvittaessa niin monesti, että haju on lähtenyt.

ETIKKASUMUTUS:
Jos kyseessä on esimerkiksi tunkkaiselta haiseva villakangastakki tai puvun takki, voit kokeilla etikkasumutusta:

Annostele sumutepulloon vettä ja etikkaa suhteessa 1:1. Sekoita hyvin ja sumuta haiseva vaate liuoksella. Anna kuivua ja toista niin monta kertaa, että paha haju on poissa. Sumutukseen voit käyttää myös valmista etikkapohjaista tekstiilisuihketta.

Etikkasumutus toimii hajunpoistoon myös esimerkiksi huonekaluista, lemmikin pedistä, treenikassista, mökkipatjoista tai autosta.


Tuntuuko hien haju palaavan ihonmyötäiseen paitaan heti pesun jälkeen? Tämä voi johtua siitä, että syvällä vaatteen kuiduissa elää vielä bakteereja pesusta huolimatta. Kaada kainaloiden kohdalle laimentamatonta väkiviinaetikkaa, anna vaikuttaa vähintään 30 minuuttia ja pese normaalisti.

Hajunpoisto ruokasoodalla


Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti on toinen ekologinen hajunpoiston sankari. Ruokasooda sitoo ja neutraloi tehokkaasti pahoja hajuja vaatteista ja kodintekstiileistä.

Jos vaate on vesipestävä, voit kokeilla liottaa sen ruokasoodaliuoksessa:
Varaa tarpeeksi iso astia, johon vaate mahtuu likoamaan ja täytä se haalealla vedellä. Sekoita astiaan ruokasoodaa suhteessa ½–1dl soodaa / 5 litraa vettä. Laita vaate likoamaan useiksi tunneiksi tai yön yli liuokseen. Huuhtele tai pese vaate liotuksen jälkeen normaalisti pesuohjeen mukaisesti. Toista tarvittaessa niin monta kertaa, että haju on lähtenyt.

Ruokasoodasta ja vedestä voi tehdä myös tahnan ja laittaa sitä paikallisesti esimerkiksi haisevien kainaloiden kohdalle molemmin puolin kangasta. Anna vaikuttaa useita tunteja ja huuhtele tai pese vaate normaalisti. Toista tarvittaessa niin monta kertaa, että haju on lähtenyt.

Jos vaate ei ole vesipestävä, voit kokeilla ruokasoodaa kuivana hajunpoistoon:
Laita vaate muovipussiin ja ripottele pussiin ruokasoodaa. Anna vaikuttaa yön yli ja harjaa sooda pois vaateharjalla.

Jos et halua ripotella soodaa suoraan vaatteen päälle, voit asettaa soodaa pienessä kipossa muovipussiin tai ilmatiiviiseen laatikkoon vaatteen kanssa.

Ruokasoodaa voi ripotella kuivana myös haiseville huonekaluille, lemmikin petiin tai autoon. Anna vaikuttaa yön yli tai useita tunteja ja imuroi sooda pois. Käytä tarvittaessa vaateharjaa apuna soodan pois puhdistamiseen.

Hajunpoisto kahvilla


Kahvi sitoo ja neutraloi ruokasoodan tavoin pahoja hajuja.

Laita vaate ilmatiiviiseen laatikkoon tai pussiin ja laita mukaan kahvinpuruja tai kokonaisia kahvipapuja avonaisessa kipossa. Anna vaikuttaa yön yli ja toista tarvittaessa tuoreilla kahvin pavuilla tai puruilla.

Kahvia ei kannata ripotella suoraan vaatteiden päälle tahrojen välttämiseksi.

Voit käyttää hajunpoistoon käytettyjä tai tuoreita kahvipuruja. Tuore kahvi sitoo paremmin pahoja hajuja.

Hajunpoisto kengistä


Kengistä hajut voi poistaa niin ikään etikan, ruokasoodan tai kahvin avulla.

Jos kyseessä on kangaskengät tai lenkkarit, voit liottaa ne etikka- tai soodavedessä vaatteiden tavoin.

Liotuksen jälkeen kengät huuhdellaan hyvin. Kangaskengät tai lenkkarit voi myös tarvittaessa pestä liotuksen jälkeen pesukoneessa, jos ne kaipaavat muutoinkin puhdistusta. Ohjeet kenkien konepesuun löydät täältä.

Jos kyseessä on haisevat nahkakengät tai muunlaiset liotusta kestämättömät kengät, voit kokeilla raikastukseen soodaa tai kahvia kuivana:

Ripottele kenkien sisään soodaa tai kahvia ja laita kengät ilmatiiviisti muovipussiin. Anna vaikuttaa yön yli tai jopa muutaman päivän ajan ja imuroi sooda tai kahvi pois. Toista käsittelyä tarvittaessa, kunnes haju on lähtenyt.

Näin ennaltaehkäiset pahojen hajujen syntymistä vaatteisiin


Oikeanlainen säilytys, ahkera tuuletus ja pyykinpesukoneesta huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot välttää pahojen hajujen syntymistä ja pinttymistä vaatteisiin.

Säilytys


Jätä vaatteet aina käytön jälkeen ilmavasti roikkumaan henkariin tai vaikka tuolin karmille, jotta käytönaikainen kosteus ehtii haihtua. Vaatteita ei kannata viikata heti käytön jälkeen kaappiin, ettei tunkkainen haju siirry muihin vaatteisiin.

Tehokkain tapa välttää ikävien hajujen syntyminen, on tuulettaa vaatteet jokaisen käyttökerran jälkeen. Käytä hyödyksi pakkaspäivät sekä tuulinen sää ja vie kauan kaapissa seisoneet vaatteet ulos raikastumaan. Villavaatteet raikastuvat parhaiten kostealla säällä.

Kausisäilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä oikeanlaisella säilytyksellä voit säästää pitkän pennin ja paljon vaivaa. Vaatteita ei kannata säilyttää ullakolla tai kellarissa, sillä varastotiloissa ilman lämpötila ja -kosteus voivat vaihdella ja aiheuttaa vaatteeseen hajuja, tahroja tai jopa hometta. Kaikki vaatteet on parasta säilyttää sisällä huoneenlämpötilassa esimerkiksi sängynaluslaatikoissa tai kaappien ylähyllyillä.

Vaatekaapin tai -huoneen raikkautta voi lisätä luonnollisesti esimerkiksi seetripuutuotteilla, laventelilla tai sumuttelemalla kaappiin välillä etikkavesiliuosta. Muista jättää kaapin ovi auki aina, kun sumuttelet etikkaa kaappiin ja vaatteisiin.

Pyykkikoneen puhdistus


Pyykkikoneen säännöllinen puhdistus ja pesuohjelmien monipuolinen käyttö on yksi tärkeimmistä ja myös helpoimmista keinoista välttää tunkkaiset hajut vaatteissa.

Jos käytät jatkuvasti vain koneen lyhyitä pikaohjelmia ja alhaisia lämpötiloja, ei kone pääse puhdistumaan kunnolla. Bakteerit alkavat elää ja muodostaa ikäviä hajuja, jotka saavat pyykin haisemaan.

Helpoin tapa säilyttää kone raikkaana, on pestä vähintään kerran kuussa yksi koneellinen pyykkiä maksimilämpötilalla (90-95 astetta), jotta pesurummussa elävät bakteerit kuolevat.

Koneen silikoniosat ja pesuainelokero kannattaa puhdistaa kuukausittain ja tehdä tehopesu vähintään kerran vuodessa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Pesuainelokero kannattaa huuhdella ja nostaa kuivumaan jokaisen käyttökerran jälkeen.

Etikka huuhteluaineena auttaa pitämään koneen raikkaana ja vähentää pahojen hajujen muodostumista.

Näin säilytät kengät raikkaana


Helpoin keino säilyttää kengät raikkaana ja ehkäistä pahojen hajujen muodostumista, on antaa kengille lepopäiviä. Kenkien olisi hyvä antaa levätä vähintään joka toinen päivä, jotta kosteus ehtii haihtua kenkien sisältä.

Raikastumista voi tehostaa käyttämällä kengissä puisia lepolestejä käyttökertojen välissä. Puinen lepolesti imee kosteutta kengistä ja auttaa myös säilyttämään kenkien muodon ja istuvuuden hyvänä.

Jos kengissä on irtopohjalliset, kannattaa ne irrottaa aina käytön jälkeen tuulettumaan.

Myös kenkien raikastuspussien käyttö käyttökertojen välissä auttaa poistamaan ja neutraloimaan ikäviä hajuja.