Tuoksuasiantuntijan vinkit kodin tuoksuihin

 

Arkivé Tuoksuu -viikoilla haastattelussamme on tuoksuasiantuntija sekä tuoksutalo Matiere Premieren PR-päällikkö Sylvia Sene.

 

Sylvia valitsee kotiinsa tuoksut vuodenaikojen mukaan – “Tärkeintä on, että tuoksu rentouttaa eikä yhtään ärsytä”

 

Sylvia listaa myös suosikkinsa Arkivén tuotteista.

 

Moi Sylvia! Miltä kotonasi tuoksuu juuri nyt?


Juuri nyt huoneilmassa leijailee diffuuserissa Perfumer H:n Moss-tuoksuöljy. Se on todella kaunis tuoksu, joka vie heti toisiin maailmoihin.

Muuten näin keväisin kotonani tuoksuu kevätkukille, kuten tulppaaneille ja narsisseille, joita mielelläni ostan ruokakaupasta kotiin.

Keväällä kotona tuoksuu myös vaatteiden silittämiselle, kun valmistelen vaatekaappia lämpimille kuukausille.


Miten olet innostunut tuoksuista?


Olen kiinnittänyt tuoksuihin huomiota niin kauan kun muistan. Muistan esimerkiksi selkeästi, miltä koulukavereiden kotona tai koulussa on tuoksunut. Lyijykynän teroitinjätteiden tuoksu on nostalginen ja ihana.

Haistelin myös miltä opettajat tuoksuivat, kun he kumartuivat pulpetin viereen auttamaan minua. Niin oikeastaan tajusin hajuvesien olemassaolonkin.

Kysyin ensimmäisen luokan opettajaltani, että miten hän tuoksui niin hyvältä, ja hän kertoi kyseessä olevan hajuvesi (Yves Saint Laurentin klassinen Rive Gauche-tuoksu). Olin aluksi aivan vakuuttunut, että hän tuoksui luonnostaan niin hyvältä.

Haistamme päivän aikana todella paljon asioita – miksei siis pyrkiä vaikuttamaan omaan tuoksuympäristöönsä? Minusta maailma avautuu ihan eri tavalla, kun kiinnittää huomiota tuoksuihin, sillä ne tuovat elämään syvällistä ja kokonaisvaltaista nautintoa.

Miten valitset tuoksun eri tilanteisiin ja vuodenaikoihin?


Mitä lämpimämpi ilma, sitä aktiivisemmin tuoksumolekyylit leijailevat – tästä syystä lämpimämmässä ja kosteammassa ilmassa asiat tuoksuvat tai haisevat paljon intensiivisemmin.

Talvi-ilma taas on kylmää ja paljon tuoksuttomampaa. Siksi viileällä säällä ainakin itse kaipaan voimakkaampia tuoksukokemuksia ja kuumalla ilmalla kevyemmät ja raikkaamman tuoksut houkuttelevat.

Pohjoisen vuodenajoista johtuen, on minusta mielekästä mennä niiden mukana myös tuoksujen osalta niin kotona kuin iholla hajuvesien muodossa. Talvella poltan esimerkiksi paljon enemmän suitsukkeita ja tuoksukynttilöitä, kun kesäisin taas saatan käyttää enemmän diffuuseria ja eteerisiä öljyjä.


Mikä on mielestäsi tärkeintä kodin tuoksuja valitessa?


Kaikista tärkeintä on, että tuoksu miellyttää itseä mahdollisimman paljon, rentouttaa ja ilostuttaa eikä lainkaan ärsytä.

Se, kuinka paljon ja voimakkaasti haluaa kotona tuoksuvan, on yksilöllistä. Kodin tuoksujen ei välttämättä tarvitse muodostua tuoksuvalmisteista, vaan niitä voi myös rakentaa eri materiaaleilla. Pelkkä puun tuoksu esimerkiksi on ihana.

Minulla on esimerkiksi vaatekaapissa seetripuun paloja. Käytämme poikaystäväni kanssa molemmat seetripuunpalasia tuomaan tuoksua ja pitämään kaikenlaiset ötökät poissa vaatteista.

Millä kaikella tuoksua voi luoda kotiin luonnollisesti?


Tuuletus on kaikista helpoin tapa raikastaa tilaa kuin tilaa, ja sitä kannattaa tehdä ympäri vuoden. Jos tykkää eteerisistä öljyistä, ne ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Eteeristen öljyjen tuoksut haihtuvat nopeasti, joten ne eivät jää huoneilmaan leijumaan kovin pitkäksi aikaa. Niitä voi käyttää myös diffuuserissa, tiputella vaikka matolle, pyykin sekaan tai imurin pussiin ennen imurointia tuomaan tuoksua.

Mielestäni luonnosta löytyy kaikista parhaimmat, moniuloitteisimmat ja miellyttävimmät tuoksumaisemat. Kuten Ari Turunen kirjoittaa kauniisti kirjassaan Tuoksujen Atlas: "Parfyymit ovat kukkien ja metsien henkäyksiä."

Kuinka tuoksuherkkä voi saada kodin tuoksumaan hyvältä?


Tuuleta ja päästä luonnon tuoksut sisälle! Voit myös kiehauttaa appelsiinin ja muidenkin sitrushedelmien kuoria vedessä matalalla lämmöllä liedellä. Siitä tulee ihana tuoksu huoneilmaan, ja tällä metodilla saa samalla raikastettua keittiötä ruoanlaiton jälkeen. Talvella sekaan voi laittaa myös kanelitankoja tai tähtianiksia.

Myös eteeriset öljyt ovat vaihtoehto tuoksuherkille. Muista kuitenkin, että öljyjen välillä on eroja. Esimerkiksi tuoksultaan kevyt sitruuna haihtuu nopeasti. Jos olet herkkä tuoksuille, ei kannata aloittaa laventelista, joka on aika tymäkkää tavaraa.

Sitruuna tai appelsiini ovat oivallisia aloittelijalle – tuoksun voimakkuus on verrattavissa mandariinin kuorimiseen. Lisäksi sitruspohjaiset eteeriset öljyt ovat yleensä edullisia.

Sylvian suosikit Arkivén valikoimasta:1. Punaseetriöljy oli tuotteena uusi tuttavuus ja jää kyllä varmasti ikuiseen käyttöön. Tuoksu on puinen, mausteinen ja hieman makea, ja mielestäni todella ylellinen. Öljy tuoksuu luonnollisesti samalta kuin seetripuun palasetkin, mutta intensiivisemmin. Suosittelen seetripuun palasia kaappiin kaikille, ne ovat lyömätön ase koiperhosia vastaan.

2. Seesin tuoksukivi oli myös kiva tuttavuus. Käytän eteerisiä öljyjä kotona päivittäin ja tuoksukivelle on helppo tiputella öljyjä tuoksumaan. Sitruunaöljy ja eukalyptusöljy ovat raikas sekoitus – sitruunaa kannattaa laittaa suhteessa enemmän.

3. KENTin vaateharja on lyömätön vaatehuollossa. Harjaamalla neuleista saa kuin uusia, ja tarrarulla muuttuu tarpeettomaksi nopeasti.

4. Paper D’Arménie-tuoksupapereiden tuoksu on sytyttämättömänä puuterinen, ja palaessaan suitsukemainen. Luotan ylipäätään asioihin, joita on valmistettu pitkään ja tämä tuote on ollut olemassa vuodesta 1885. On ihana ajatus, että tuhannet ihmiset ennen minua ovat myös nauttineet tästä samaisesta tuoksutuotteesta puhtaan nautinnon vuoksi.