Vaateharjan valinta

Opas juuri itselle sopivan vaateharjan valintaan.


Vaateharja on tehokkain, hellävaraisin, monipuolisin ja kestävin valinta vaatteiden siistimiseen ja huoltamiseen. Kerromme, kuinka valita juuri itselle sopiva vaateharja tai -harjat.

Kolme erilaista vaateharjaa


Valikoimastamme löytyy kolme erilaista vaateharjaa: pehmeä CP6, harvempiharjaksinen CC2 ja kaksipuolinen CC20. Kaikki kolme poistavat vaatteista pölyä, karvoja, irtolikaa ja -nukkaa sekä silottavat samalla materiaalin pintaa. Harjat eroavat toisistaan siinä, että niillä on eri materiaalien ja ongelmien kohdalla omat vahvuutensa ja eri käyttökohteensa.

KENT CP6


Neuleille, pukukankaille, herkille materiaaleille



Pehmeä, tiivisharjaksinen Kent CP6 on paras vaateharja villaa sisältäville neulostuotteille, oli kyseessä sitten neule, villapipo tai -sormikkaat. Sitä voi käyttää huoletta herkimpienkin neuleiden siistimiseen ilman huolta neuloksen kulumisesta, mutta se on myös samaan aikaan erittäin tehokas paksummille ja pörröisimmille neuleille silottamaan niiden pintaa. CP6-harja onkin oikeastaan tärkein huoltoväline neuleille, sillä sen tiiviisti istutetut harjakset silottavat ja poistavat syntymässä olevaa nukkaa harjaillessa, joten nukkakamman tai -kiven käytölle ei tule niin usein tarvetta. CP6 sopii myös kaikenlaisten muiden materiaalien harjailuun – sitä voi käyttää hellävaraisuutensa ansiosta jopa silkin ja sukkahousujen siistimiseen ja se on ihanteellinen hienoille pukukankaille.

KENT CC2


Pölyyntyville, karvoja kerääville materiaaleille



Kent CC2-vaateharjassa on harvempaan istutetut harjakset, jonka ansiosta se on erityisen tehokas pölyn ja irtokarvojen puhdistukseen. Myös CC2:sta voi käyttää kaikenlaisille materiaaleille - villaa sisältäville neuletuotteillekin, mutta se ei silota neuleiden pintaa tai poista irtonukkaa niin tehokkaasti kuin CP6-harja. CC2 on sen sijaan paras valinta materiaaleille, jotka kaipaavat harjalta ennen kaikkea pölyn ja irtolian puhdistusta, kuten puuvillalle, sametille, pellavalle sekä keinokuiduille. Herkemmille materiaaleille ja vaatteille kuten silkille, sukkahousuille ja hyvin ohuille neuleille CC2-vaateharjaa voi kokeilla harkiten, mutta niille suosittelemme ensisijaisesti hellävaraisempaa CP6-vaateharjaa.

KENT CC20


Villakangastakeille, denimvaatteille



Kaksipuolinen ja karkea Kent CC20 -vaateharja on tarkoitettu paksummille ja kestävämmille kankaille kuten villakangastakkien huoltoon sekä denim-vaatteiden raikastamiseen. Harjan jäykät harjakset silottavat tehokkaasti nuhjuuntuneet villakangastakit ja puhdistavat denim-vaatteet, joiden pesua haluaa välttää tai pitkittää. Harjan pidempää harjaspuolta käytetään suurempien pintojen harjaamiseen ja päivittäiseen siistimiseen. Lyhyemmällä harjaspuolella voi rapsuttaa paikalliset, kuivuneet tahrat ja silottaa erityisen nuhjuiset ja nukkaantuneet osiot paksuissa villakangastakeissa. Moni villakangastakkikaan ei välttämättä vaadi nukanpoistoa nukkakammalla tai -kivellä, vaan reipas harjaus CC20:lla auttaa selvittämään pinnan nukasta ja takkuuntuneista kuiduista. Kent CC20 -vaateharja on karkeiden harjastensa takia tarkoitettu yksinomaan paksuille ja kestäville materiaaleille.

Miten valita itselle sopivin vaateharja?



Jos haluaa aloittaa yhdellä mahdollisimman kattavalla ja monipuolisella harjalla, on valinta Kent CP6 ja CC2 -vaateharjojen välillä, sillä karkea CC20 on tarkoitettu ainoastaan paksuille ja kestävämmille materiaaleille, mikä rajaa sen käyttökohteita. Valintaa tehdessä kannattaa ensin miettiä, minkälaisia vaatteita ja materiaaleja omasta kaapista löytyy ja mitkä asiat kokee niissä ongelmallisiksi.

Esimerkkinä paljon neuleita ja muita villaa sisältäviä neulostuotteita käyttävälle tai pölyyntyvien sukkahousujen kanssa taistelevalle paras valinta on CP6. Jos taas ei käytä niin paljon villaa ja suosii pukeutumisessa pääsääntöisesti tummia sävyjä, joiden pölyyntyminen häiritsee, tai omistaa vaikka paljon karvoja päästävän lemmikin, on tehokkain valinta CC2.

Jos taas vaatekaapista löytyy paljon erilaisia materiaaleja ja ongelmina ovat sekä nuhjuuntuvat neuleet ja vaikkapa kissan karvat, niin voi alkuun hankkia CP6- ja CC2-vaateharjoista jomman kumman ja tarvittaessa myöhemmin toisen rinnalle, jos kokee, ettei yksi harja palvele tarpeeksi monipuolisesti. Tällöin voi aina kunkin ongelman edessä tarttua juuri siihen parhaiten vastaavaan harjaan.

Vinkki: Harjojen käytön omassa huoltopakissaan voi myös ajatella vuodenaikojen mukaan. Me Arkivélla käytämme syksyllä ja talvella paljon CP6- ja CC20-harjoja, sillä neuleet, pipot ja villakangastakit ovat silloin aktiivikäytössä ja vaativat eniten huomiota. Keväisin ja kesäisin tartumme useimmiten CP6- ja CC2-harjoihin, joilla harjailemme puhtaaksi puuvillatrenssit,
t-paidat, pellavavaatteet ja kevyet neuleet. CC2 kulkee myös kokonsa ansiosta kevyesti mukana kesäkassissa.

Huolehdi myös harjasta



Vaateharjat pysyvät tehokkaina ja pitkäikäisinä, kun ne puhdistaa irtokuiduista, pölystä ja karvoista. Neuleita ja villakangastakkeja harjatessa pölyä, kuituja ja nukkaa lähtee enemmän irti, joten yleensä harja kannattaa puhdistaa niiden jäljiltä heti ettei lika siirry harjasten mukana seuraaviin harjailtaviin vaatteisiin. Puhdista vaateharja pienellä metallipiikkisellä puhdistuskammalla. Todella pölyisen harjasosan voi lopuksi vielä imuroida tai huuhtaista juoksevan veden alla antaen kuivua harjasosa alaspäin. Luonnonharjas pysyy hyvin itsestään puhtaana eikä vaadi sen kummempaa pesua. Jos harjasosa tuntuu joskus haisevalta, voi sen pestä kevyesti käyttäen Marseille-saippuaa.

Vaatteiden harjailuun