Vaatehuollon TOP 5 tärkeimmät rutiinit

 

TOP 5 Rutiinit vaatehuoltoon


Moni aloitteleva ja kokenutkin huoltaja miettii usein, mitkä asiat ovatkaan ne tärkeimmät vaatehuollossa. Listasimme alle viisi kohtaa, jotka kannattaa ottaa mukaan vaatehuollon rutiineihin.

1. Pese vaatteita mahdollisimman vähän


Näin maksimoit vaatteiden pesuvälin:

- Tuuleta vaatteet mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos tuuletus ei ole mahdollista, jätä vaatteet ilmavasti roikkumaan, jotta kosteus haihtuu. Älä myttää tai laita vaatteita suoraan kaappiin käytön jälkeen.

- Puhdista pintalika vaateharjalla. KENT. CP6 Vaateharja poistaa vaatteista kaiken irtolian ja puhdistaa myös pinnalliset tahrat. Sumuta vaatteille vettä ennen harjausta tehostaaksesi lian irtoamista.

- Puhdista tahrat paikallisesti sen sijaan, että pesisit koko vaatteen.

- Höyrytä. Höyrytys raikastaa vaatteita, tappaa bakteereja ja siistii yleisilmettä.

- Käytä aluspaitaa. Aluspaita suojaa vaatetta hieltä sekä ihon rasvalta. Tarvittaessa voit pestä aluspaidan vaikka jokaisen käyttökerran jälkeen.

2. Kiinnitä huomiota pyykinpesuaineisiin


- Jokaisesta kodista tulisi löytyä vähintään kolme pyykinpesuainetta: yksi värilliselle pyykille, toinen valkopyykille ja kolmas villalle ja silkille.

- Valkopyykki säilyy kirkkaana valkaisevaa pyykinpesujauhetta käyttämällä. Vain jauhemuotoiset valkopyykinpesuaineet valkaisevat oikeasti – nestemäiset sisältävät optisia kirkasteita.

- Värillinen pyykki kannattaa pestä värilliselle pyykille tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella. Nestemäisiä pesuaineita voi käyttää myös alhaisissa lämpötiloissa.

- Villan pesuun on tärkeää käyttää villalle sopivaa pyykinpesuainetta, sillä tavallinen pyykinpesuaine kuivattaa ja vahingoittaa villaa.Villa on rasvainen proteiinikuitu, joten on tärkeää, ettei siihen käytettävä pyykinpesuaine sisällä rasvaa ja proteiineja pilkkovia entsyymejä, joita tavalliset pyykinpesuaineet yleensä sisältävät.

- Käytä pesupussia. Guppyfriend -pesupussi suojaa vaatteita ja estää myös mikromuoveja päätymästä pesuveden mukaan. Pese herkät materiaalit kuten villa ja silkki aina pesupussissa.

3. Poista nukka nukkaleikkurilla



- Käytä nukanpoistoon laadukasta Steamery Pilo 2 Nukkaleikkuria.

- Nukkaleikkuri poistaa nukan hellävaraisesti vahingoittamatta tai kuluttamatta materiaalia. Nukkaleikkuria voit käyttää turvallisesti kaikille materiaaleille.

- Nukkakampa raapii materiaalin ja lankojen pintaa ja voi näin ollen vain lisätä nukkaantumista ja kuluttaa materiaalia.

- Nukkakampa sopii parhaiten kashmirille, jolle se onkin alunperin kehitetty. Jos käytät nukkakampaa muille neuleille, ole käytössä maltillinen ja käytä kampaa vain nukkaisiin kohtiin – älä kampaa koko vaatetta!

- Vaateharjan käyttö vähentää villan nukkaantumista ja pitää villamateriaalit sileinä.

4. Suojaa kengät ja käytä kenkäharjaa



- Ala säilyttää kenkäharjaa eteisen pöydällä. Harjaamalla kengät käyttöjen välissä säilyvät ne siistinä kuin itsestään.

- Voit tehostaa harjauksen puhdistustehoa sumuttamalla kengille vettä ennen harjausta. Erityisesti tummat mokka- ja kangaskengät hyötyvät vesisuihkeesta.

- Suojaus ja kenkäharjan käyttö kulkevat käsikädessä. Suoja estää likaa imeytymästä materiaaliin ja harjaus puhdistaa kenkien pintaan jääneen lian. Kangas- ja mokkakengille sopii JASON MARKK Repel Suojasuihke ja Nahkakengille Act of Caring Nahkarasva.

5. Säilytä oikein



- Pese vaatteet aina ennen pidempää säilytystä. Lika houkuttelee tekstiilituholaisia ja voi pinttyä vaatteeseen.

- Säilytä vaatteet puhtaassa paikassa suojassa auringonvalolta.

- Jos mahdollista säilytä kaikki vaatteet sisällä. Älä säilytä vaatteita varastossa, ullakolla tai kellarissa, sillä ilman lämpötila ja -kosteus voivat vaihdella varastotiloissa ja aiheuttaa vaatteeseen hajuja ja jopa yllättäviä tahroja ja värimuutoksia. Jos muuta paikkaa ei ole, laita vaatteet ilmatiiviiseen laatikkoon ja sujauta mukaan punaseetripuun palasia estämään hajuja ja tuholaisia.

- Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa vaatteet säilyttää ilmatiiviissä muovisissa laatikoissa tai isoissa minigrip-tyylisissä pakastuspusseissa.