Vaatekaapin kevät: Osa II

 

Takatalvi kiusaa vielä hetken aikaa pohjoista, mutta pian saamme sanoa heipat talvivaatteille ja keskittyä kevääseen.

 

Katso Arkivén vinkit talvivaatteiden huoltoon ennen niiden kesäteloille laittamista.

Villakangastakit


Jos takissa ei ole merkittävää likaa, riittää huolloksi rivakka harjaus vaateharjalla ja tarvittaessa nukanpoisto nukkaleikkurilla. Poista tahrat tarvittaessa Tahrastickillä tai sappisaippualla.

Villakangastakeille kirkkaasti tehokkain harja on KENT. CC20.

Viimeistele takki höyryttämällä ja tuuleta hyvin ennen säilytystä. Raikastukseen voit käyttää myös etikkapohjaista tekstiilisuihketta.

Likaiset, haisevat ja tummuneet takit kannattaa viedä pestäväksi pesulaan. Myös vaaleat takit kannattaa pesettää säännöllisesti, jotta väri säilyy kirkkaana ja raikkaana.

Säilytä villakangastakit henkaroituna pukupussissa tai viikattuna esimerkiksi sängynaluslaatikossa.

Untuvat


Pese tai pesetä kaikki untuvavaatteet ennen säilömistä.

Pitkät ja suurikokoiset untuvatakit on turvallisin viedä pesulaan pestäväksi, sillä untuva tarvitsee puhdistuakseen paljon tilaa. Koneen tulisi olla vain noin 1/3 täynnä, jotta untuvatuote puhdistuu kunnolla.

Kevytuntuvatakit ja lasten untuvatakit mahtuu yleensä pesemään myös kotikoneessa. Ohjeet untuvavaatteiden pesuun löydät täältä.

Kuorivaatteet


Pesu on niin ikään myös kuorivaatteiden tärkein huoltotoimenpide ennen säilytystä. Kuorivaatteeille paras valinta on Sodasanin Sport & Outdoor -pesuaine. Tahrat voi tarvittaessa poistaa tahrastickillä tai sappisaippualla.

Silmäile vaate läpi myös korjaustarpeiden varalta. Kuorivaatteiden korjaukseen sopiva valinta on Vettähylkivä Vaatelaastari.

Nahkakengät


Syksyllä hymyn huulille tuovat säilöstä löydetyt hyvin huolletut kengät.

Nahkakengät kannattaa pestä ennen säilöön laittamista nahkasaippualla. Pesun jälkeen kenkiin laitetaan nahanhoitoaine. Hoitoaine hellii kenkiä säilytyksen ajan. Suoja-aineet kannattaa laittaa vasta syksyllä ennen käyttöönottoa.

Mokka- ja kangaskengät pestään JASON MARKKin pesuaineella ja annetaan kuivua hyvin ennen säilytystä. Suojasuihke laitetaan niin ikään vasta ennen käyttöönottoa.

Villaneuleet


Pese, harjaa ja poista nukka. Tässä on villaneuleiden, pipojen, kaulahuivien ja rukkasten pyhä kolminaisuus.

Jos villa tuntuu kuivalta, kannattaa huuhteluaineena käyttää villanhoitoainetta.

Harjaukseen paras valinta on (mikäpä muukaan kuin) KENT. CP6 Vaateharja. Nukat voi huristella pois Steameryn Pilo 2 Nukkaleikkurilla.

Säilytys


Puhtaus ja tasainen lämpötila sekä ilmankosteus ovat tärkeimpiä tekijöitä kaikkien vaatteiden, kenkien ja asusteiden säilytyksessä.

Pese tai pesetä vaatteet aina ennen säilytystä. Säilytä sisällä esimerkiksi ylähyllyillä, sängyn aluslaatikoissa tai henkaroituna pukupusseissa – ole säilytyksen suhteen luova!

Kellareita ja ullakoita kannattaa välttää, sillä vaihteleva ilman lämpötila ja kosteus voivat aiheuttaa vaatteisiin hajuja ja jopa tahroja. Myöskään nahka ei tykkää vaihtelevasta ilman lämpötilasta eikä etenkään kosteudesta.

Hei hei talvi – tervetuloa kevät <3