Näin huollat syystakit

 

Tervetuloa takkikausi ja kerrospukeutumisen inspiroivin aika!


Kokosimme ohjeet ja vinkit syyskauden suosituimpien takkien huoltoon ja puhdistukseen.Nahkatakki


Puhdista, hoida ja paikkaa kulumat

1. Pyyhi takki kostealla pehmeällä liinalla tai luonnonsienellä (myös vaahtomuovisieni käy). Käytä puhdistukseen tarvittaessa nahanpuhdistusainetta. Anna kuivua.

2. Annostele nahanhoitogeeliä pieni määrä levityssienelle tai puuvillaliinalle.

3. Levitä pyörivin liikkein takin pintaan. Muista käyttää hoitogeeliä maltillisesti - vain sen verran, että geeli imeytyy hoidettavalle pinnalle.

4. Anna hoitogeelin imeytyä vähintään 10 minuuttia ja harjaa sitten takki läpi puhtaalla kenkäharjalla. Harjaus on tärkeä osa huoltoa, jottei nahka jää tahmeaksi ja sameaksi.

HUOM! Jos nahka on oikein kuiva ja kulunut, kannattaa hoitogeelin antaa imeytyä yön yli ja toistaa käsittely.

5. Paikkaa mahdolliset kulumat nahkamaalilla.

Kuoritakki


Puhdista, pese, korjaa

Kuoritakin pesuväli on hyvä pitää säännöllisenä, sillä puhtaus on tärkeässä asemassa kuorivaatteiden toimivuudessa ja hoidossa.

Harjaus

Puhdista helposti ja nopeasti irtolika kuoritakista ja muista kuorivarusteista vaateharjalla. Voit lisätä puhdistustehoa suihkuttamalla puhdistettavalle pinnalle vettä sumutepullolla ennen harjausta.

Erityisesti vetoketjut kannattaa pitää harjaamalla puhtaana, sillä lika kuluttaa vetoketjut nopeasti käyttökelvottomiksi.

Korjaa mahdolliset reiät vaatelaastarilla.

Pesu

1. Harjaa tai pyyhi irtolika ennen vaatteen laittamista pesukoneeseen.

2. Tyhjennä taskut, sulje kaikki vetoketjut sekä tarrakiinnitykset ja löysää kiristysnauhat.

3. Lue vaatteen pesuohje ja pese vaate sen mukaisesti. Yleensä kuoritakit ja muut kuorivaatteet voi pestä 30 asteessa pyykinpesukoneessa.

4. Älä käytä valkaisu- tai huuhteluaineita.

5. Käytä pesuun kuorivaatteille sopivaa nestemäistä pyykinpesuainetta.

6. Pese kuorivaatteet mieluiten pesupussissa minimoidaksesi materiaalin hankautumisen pesurumpuun pesun aikana.

7. Toista huuhtelu, jotta kaikki pesuaine varmasti huuhtoutuu pois. Pesuainejäämät heikentävät vaatteen hengittävyyttä ja materiaalin ominaisuuksia.

8. Linkoa minimikierroksilla rypistymisen vähentämiseksi.

9. Kuivaa henkaroituna tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä. Jos kuivaat tasossa, laita pyyhe vaatteen ja telineen väliin painaumien ehkäisemiseksi.

Kyllästeen uudelleenaktivointi

Kuorivaatteen DWR-käsittely täytyy aina uudelleenaktivoida lämmittämällä pesun jälkeen. Uudelleenaktivoinnin voi tehdä muutamalla eri tavalla riippuen kotisi varustuksesta:

1. Kuivauskaappi
Kuivauskaappi on helpoin ja nopein tapa tehdä uudelleenkyllästys kuorivaatteelle: ripusta kuorivaate kuivauskaappiin 60 asteeseen muutamaksi minuutiksi.

TAI

2. Silitys
Silitä kuorivaate matalalla lämpötilalla pyyhkeen tai kaksinkerroin taitellun lakanakankaan läpi.

Trenssit


Harjaa, poista tahrat, höyrytä

Harjaus on hyvä tapa puhdistaa trenssi aina vaikka kotiin tullessa. Tahrat kannattaa poistaa paikallisesti esimerkiksi Tahrastickillä. Höyryttäminen puolestaan raikastaa takkia ja silottaa käyttörypyt.

Farkkutakit


Pakasta, harjaa, poista tahrat

Kokeile farkkutakin ja myös farkkujen freesaamiseen pesun sijaan pakastamista! Laita farkkutakki muovipussiin ja pakastimen pakastelokeroon päiväksi. Ota farkkuvaatteet pussista ja harjaa ne läpi vaateharjalla. Vaateharja poistaa tehokkaasti myös tahrat. Voit suihkuttaa myös vettä vaatteelle tehostaaksesi lian irtoamista.

Talvella kannattaa hyödyntää pakkaspäivät ja viedä farkkuvaatteet ulos tuulettumaan.

Pesu tarvittaessa:

1. Käännä farkkutakki tai farkut nurinpäin. Sulje vetoketjut ja napit, tyhjennä taskut.

2. Käsittele tahrat Tahrastickillä.

3. Käytä nestemäistä kirjopyykin pesuainetta. Farkuille ja tummille vaatteille on saatavilla myös omaa erityisen hyvin värejä ylläpitävää pesuainetta.

4. Käytä huuhteluun pyykkietikkaa tai väkiviinaetikkaa.

5. Katso sallittu pesuohjelma pesulapusta.

Vahakangastakit


Puhdistus harjaamalla ja kostealla pyyhkimällä

Myös vahakangastakit puhdistuvat vaateharjalla. Harjaa takki kauttaaltaan ja pyyhi kostealla liinalla tai luonnonsienellä. Tarvittaessa voit vahata kankaan uudelleen kangasvahalla (esim. Fjällraven)

Vinkit:Meikkitahrojen poisto

Kostuta meikkitahra kuumalla vedellä ja hiero saippuaa siihen. Hiero tahraa sormin ja huuhtele kuumalla vedellä. Toista saippuointi ja anna vaikuttaa vähintään 30 min. Voit käyttää työvälineenä myös pehmeää hammasharjaa. Harjaus edesauttaa tahran irtoamista.

Öljypitoisten meikkitahrojen huuhteluun kannattaa käyttää kuumaa vettä. Kuuma vesi auttaa liuottamaan rasvaisen tahran tehokkaammin.

Nukanpoisto tekee ihmeitä

Onko syystakin resoreissa nukkaa vai löysitkö kirpparilta nukkaisen aarteen? Nukkaleikkurilla teet vaatteesta jälleen uudenveroisen:

1. Tarkista ensin, ettei materiaalissa ole langannousuja, ettei leikkuri leikkaa lankoja poikki. Langannousut voi painaa materiaalin kääntöpuolelle esimerkiksi parsinneulalla tai ompeluneulan tylpällä päällä.

2. Levitä vaate käsittelyn ajaksi tasaiselle alustalle. On tärkeää että vaate pysyy sileänä ja hyvin paikallaan nukanpoiston ajan. Ohuet ja joustavat materiaalit kannattaa levittää käsittelyn ajaksi hieman myöten antavalle alustalle, kuten napakan tyynyn päälle. Pehmeä alusta auttaa pitämään materiaalin paremmin paikoillaan.

3. Pidä vaatetta paikoillaan toisella kädellä ja liikuttele leikkuria materiaalin pinnalla. Älä paina leikkuria voimakkaasti materiaalia vasten.

Muista: Vaateharjan käyttö estää nukkaantumista ja vähentää nukkaleikkurin tarvetta.

JAA OMA HUOLTOTARINASI

Levitä kanssamme huollon ilosanomaa ja jaa oma huoltotarinasi somessa:

#huollan

#arkivéatelier

#arkivécare

#arkivéhome

#arkivéwellness