Kuoritakin pesu ja hoito

Kuoritakin pesuväli on hyvä pitää säännöllisenä, sillä puhtaus on tärkeässä asemassa kuorivaatteiden toimivuudessa ja hoidossa. Kuorivaatteen tulee olla puhdas, jotta materiaalin ominaisuudet toimivat saumattomasti ja vaate säilyttää hengittävyytensä. Oikeanlaisella hoidolla takaat kuoritakin ja muiden kuorivaatteiden toimivuuden ja maksimoit niiden käyttöiän.

Kuorivaatteiden suojaavuus perustuu uloimman kankaan sisäpintaan laminoituun vedenpitävään kalvoon (esim. GoreTex) tai kankaan sisäpintaan lisättyyn pinnoitteeseen.

Kalvon tai pinnoitteen lisäksi kuorivaatteet käsitellään yleensä vielä kemiallisella DWR-pinnoitteella (Durable Water Repellent), jonka ansiosta vesi ei imeydy kankaan sisään.

DWR-pinnoitteen tarkoitus on säilyttää vaatteen ulkopinta kuivana ja sitä kautta hengittävänä ja kevyenä. Märkä kangas hengittää huonommin ja on myös raskas päällä.

VÄLINEET

1. Harjaus


Vaateharjalla puhdistat helposti ja nopeasti kaiken irtolian kuoritakista ja muista kuorivarusteista. Kuoritakkien ja -housujen lisäksi myös esimerkiksi retkireppu ja makuupussi puhdistuvat helposti harjaamalla.

Puhdistustehoa voi lisätä suihkuttamalla puhdistettavalle pinnalle vettä sumutepullolla ennen harjausta. Erityisesti vetoketjut kannattaa pitää harjaamalla puhtaana, sillä lika kuluttaa vetoketjut nopeasti käyttökelvottomiksi.

2. Pesu


Kuoritakit ja muut kuorivaatteet on hyvä pestä säännöllisesti, jotta materiaalin hengittävyys säilyy. Lika myös kuluttaa materiaalia, joten pesuväliä ei kannata venyttää liian pitkäksi. Suurin osa kuorivaatteista on vesipestäviä käsin tai koneessa.

Muistilista kuoritakin pesuun:


Harjaa tai pyyhi irtolika ennen vaatteen laittamista pesukoneeseen.
• Tyhjennä taskut, sulje kaikki vetoketjut sekä tarrakiinnitykset ja löysää kiristysnauhat.
• Lue vaatteen pesuohje ja pese vaate sen mukaisesti. Yleensä kuoritakit ja muut kuorivaatteet voi pestä 30 asteessa pyykinpesukoneessa.
• Älä käytä valkaisu- tai huuhteluaineita.
• Puhdista pesuainejäämät koneesta ennen pesua.
• Käytä pesuun kuorivaatteille sopivaa nestemäistä pyykinpesuainetta.
• Pese kuorivaatteet mieluiten pesupussissa minimoidaksesi materiaalin hankautumisen pesurumpuun pesun aikana.
• Toista huuhtelu, jotta kaikki pesuaine varmasti huuhtoutuu pois. Pesuainejäämät heikentävät vaatteen hengittävyyttä ja materiaalin ominaisuuksia.
• Linkoa minimikierroksilla rypistymisen vähentämiseksi.
• Kuivaa henkaroituna tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä. Jos kuivaat tasossa, laita pyyhe vaatteen ja telineen väliin painaumien ehkäisemiseksi.

3. Kyllästeen uudelleenaktivointi


Kuorivaatteen DWR-käsittely täytyy aina uudelleenaktivoida lämmittämällä pesun jälkeen. Uudelleenaktivoinnin voi tehdä muutamalla eri tavalla riippuen kotisi varustuksesta:

1. Kuivauskaappi
Kuivauskaappi on helpoin ja nopein tapa tehdä uudelleenkyllästys kuorivaatteelle: ripusta vain kuorivaate kuivauskaappiin 60 asteeseen muutamaksi minuutiksi.

TAI

2. Silitys
Silitä kuorivaate matalalla lämpötilalla pyyhkeen tai kaksinkerroin taitellun lakanakankaan läpi.
Kuorivaatteiden DWR-pinnoite kuluu käytössä, minkä vuoksi käsittely täytyy aina aikoajoin uusia, jotta vaate säilyttää hengittävyyden ja keveyden.

Voit kyllästää kuorivaatteen pestävällä kyllästeellä tai suihkeella. Kuorivaatteille tarkoitettuja luontoystävällisiä kyllästeitä voi ostaa esimerkiksi Partioaitan myymälöistä.

Pestävää tai liotettavaa kyllästettä käyttäessä on hyvä tiedostaa, että aine kyllästää ihan koko vaatteen, myös esimerkiksi vuorimateriaalit, ja sitä kautta heikentää kuorivaatteen hengittävyyttä.

Pestäviä kuorivaatteiden kyllästeitä suositellaankin yleensä vain silloin, jos vaatetta käytetään enimmäkseen paikallaan ollessa haastavissa olosuhteissa eikä hikeä pääse muodostumaan. Jos vaatetta on tarkoitus käyttää aktiivisissa oloissa esimerkiksi vaelluksella, on suihkutettava kylläste yleensä parempi vaihtoehto.

Kyllästyssuihkeen käyttö:1. Ripusta vaate kyllästyksen ajaksi henkarille ja suojaa työskentelyalue.
2. Ravista pulloa ja suihkuta kyllästettä tasaisesti vaatteelle noin 20 senttimetrin etäisyydeltä kunnes vaate on tasaisesti kostea. Käsittele tarkasti alueet, joilta kylläste kuluu helpoiten pois – esimerkiksi hartiat, takin etuosa, housujen takamus ja polvet.
3. Levitä suihke sienellä tai nukkaamattomalla liinalla. Varmista, ettei pintaan jää tippoja.
4. Kuivata vaate mahdollisimman lämpimässä tilassa 1–2 päivän ajan. Parhaan suojan luomiseksi kannattaa vaate kuivattaa kuivauskaapissa 40–70 asteessa, sillä DWR-kylläste aktivoituu parhaiten lämpimässä.