Villakangastakin pesu ja huolto
Villakangastakki kuuluu monelle vaatekaapin arvokkaimpiin hankintoihin, jonka haluaa kestävän ja säilyvän kauniina mahdollisimman pitkään.
Näillä ohjeilla säilytät villakangastakin raikkaana ja ryhdikkäänä käyttökerrasta ja vuodesta toiseen – sekä vähennät kalliiden ja ympäristöä kuormittavien pesulakertojen määrää.
Samoilla ohjeilla huollat kaikenlaiset villakangastakit – oli sitten kyseessä esimerkiksi pörröinen mohairsekoitetakki, kamelinkarva, kashmir, alpakka tai perinteinen sileä villakangas. Samoilla ohjeilla voit huoltaa myös tekokuituiset villaa imitoivat materiaalit sekä villasekoitemateriaalit.
VÄLINEET
1. Käytä vaateharjaa!
Villakangastakkien puhtaanapidossa ja huollossa kirkkaasti tärkein väline on luonnonharjaksinen vaateharja. Vaateharjaa käyttämällä voit vähentää tuntuvasti villakangastakin pesun tarvetta ja pidät myös nukkaantumisen kurissa.
Harjaamalla puhdistat takista kaikenlaisen irtolian pölystä ja koirankarvoista kuraroiskeisiin. Samalla luonnonharjaus aktivoi villan oman rasvan lanoliinin lisäten materiaalin likaa hylkivyyttä ja tuoden kankaan pintaan kauniin kiillon.
Villakangastakeille sopivat kaikki valikoimamme KENT. -vaateharjat. Tehokkain valinta on KENT. CC20-vaateharja, jonka jäykät harjakset puhdistavat, silottavat ja poistavat nukkaa erityisen tehokkaasti.
Tarrarullaa villakangastakille ei kannata käyttää, sillä se saattaa jättää kankaan pintaan liimajäämiä ja siten houkutella lisää pölyä. Liimajäämät voivat myös reagoida kemiallisessa pesussa synnyttäen takkiin tahroja. Tarrarulla ei myöskään silota kankaan pintaa tai poista nukkaa kuten vaateharja.
Villakangastakin harjaus:
Jos takki kaipaa pikaista siistimistä – vaikkapa ennen kotoa lähtöä –, voit harjailla takkia sen ollessa päällä tai henkaroituna. Harja kannattaakin pitää aina käden ulottuvilla vaikkapa eteisessä!
Kun takki tarvitsee perusteellisempaa huoltoa ja nukanpoistoa, kannattaa se levittää tasolle ja tehdä harjaus kahteen suuntaan vesisuihkeella tehostaen: ensin alhaalta ylös materiaalin “vastakarvaan” ja sitten ylhäältä alas “myötäkarvaan”, jotta pinta silottuu.
Kahteen suuntaan harjatessa lika ja nukka irtoavat parhaiten ja pinta silottuu tehokkaasti. Vesisuihke auttaa irrottamaan pienimmätkin pölyhiukkaset ja toimii kuin kevyenä pesuna takille. Erityisesti tummat pölyyntyvät takit hyötyvät vesisuihkeen käytöstä. Tumma villakangas kirkastuu ja väri syvenee silmissä vesisuihkeella tehostetun harjauksen jälkeen!
Harjaus kannattaa aloittaa pienistä yksityiskohdista kuten kauluksista, taskuista ja hihoista, ja edetä kohti suurempia pintoja. Paras harjausalusta on silityslauta, mutta myös pöytä tai sänky käyvät hyvin.
2. Nukanpoisto
Nukanpoisto kannattaa aina aloittaa vaateharjalla harjaamalla, sillä harjaus on hellävaraisin keino nukanpoistoon ja riittääkin yleensä poistamaan nukan 100% luonnonkuituisista villakankaista.
Sekoitemateriaaleissa ja tekokuiduissa nukka on usein tiukemmin kiinni, joten niille täytyy yleensä käyttää myös erillistä nukanpoistovälinettä.
Sileille villakankaille paras valinta on nukkaleikkuri tai nukkakampa. Pörröisille, esimerkiksi mohairia sisältäville, villakankaille oikea valinta on nukkakivi. Yksittäiset nukkapallot voi nyppiä myös sormin.
3. Tahranpoisto
Kuivuneet tahrat saa yleensä rapsutettua pois vaateharjalla tai sormella. Imeytyneisiin nestetahroihin voi käyttää esimerkiksi marseillesaippuaa. Tahranpoistoon hyvä apuväline on hammasharja.
Tee näin: Kostuta tahrakohta ja hammasharja ensin vedellä. Pyöräytä hammasharjaa saippuan pinnalla ja harjaa tahrakohtaa. Huuhtele harjaa apuna käyttäen ja toista kunnes tahra on irronnut. Painele vesi pyyhkeeseen ja jätä kuivumaan.
4. Tuoksujen poisto
Jos takissa on tunkkainen tuoksu vaikkapa säilytyksen tai edellisen omistajan jäljiltä, voit kokeilla raikastaa sitä etikkapohjaisella tekstiilisuihkeella. Ennen suihkeen käyttämistä takki kannattaa harjata perusteellisesti vaateharjalla, sillä myös harjaus raikastaa takkia ja auttaa suihketta imeytymään paremmin.
5. Ryppyjen silotus
Helpoin tapa silottaa rypyt villakangastakista on höyryttää takki vaatehöyrystimellä. Höyrytys samalla myös raikastaa ja poistaa hajuja.
Jos kotoa ei löydy vaatehöyrystintä, voi villakangastakin silittää matalalla lämpötilalla lakanakankaan läpi.
KATSO VIDEO-OHJE
ENNEN JA JÄLKEEN:
Villakangastakit kannattaa säilyttää henkaroituna pukupussissa vaatekaapissa tai ilmavasti viikattuna vaikkapa sängynaluslaatikossa.
Ennen säilytystä takki kannattaa harjata ja tuulettaa perusteellisesti, jotteivat hajut ja lika pääse pinttymään. Harjattu, raikas takki on ilo ottaa käyttöön säilytyksen jälkeen kuin uutena! Harjatessa tulet myös katsoneeksi takin läpi tahrojen ja korjauksen varalta.
Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa villakangastakki pesettää pesulassa ennen säilytystä ja säilöä ilmatiiviisti. Ilmatiiviit laatikot ovat hyvä vaihtoehto villakangastakkien säilytykseen.
Vaaleat villakangastakit kannattaa pestä säännöllisesti – esimerkiksi kerran vuodessa –, jotta väri säilyy kirkkaana, eikä lika pääse pinttymään. Tummien takkien pesetysväli voi usein olla pidempi, mikäli takki ei esimerkiksi haise voimakkaasti.