Urheiluvaatteiden huolto-opas

Kosteita treenivaatteita ei koskaan kannata mytätä pyykkikoppaan tai jättää pitkäksi aikaa treenikassiin. Hikiset treenivaatteet kannattaa pestä mahdollisuuksien mukaan heti treenin jälkeen. Jos pesu ei ole mahdollista, kannattaa vaatteet vähintään huuhdella treenin jälkeen tai jättää ilmavasti kuivumaan.

Nopea pesu on tärkeää, jottei hienhaju pinty. Hiki saattaa myös haurastuttaa ja kellastuttaa materiaalia.

Vähemmän hikisille vaatteille, kuten vaikkapa treenihousuille, riittää yleensä tuuletus käytön jälkeen. Myös etikkavesisuihke (etikkaa ja vettä suhteessa 1:1) tai tekstiilisuihke on kätevä tapa raikastaa vaatteita, jotka eivät kaipaa varsinaista pesua.

VÄLINEET

1. Hikiset urheiluvaatteet kannattaa pestä omana koneellisenaan, jottei hienhaju tartu muihin vaatteisiin.

2. Pesupussin käyttö vähentää materiaalin kulumista. Täytä pussi vain puolilleen, jotta vaatteet pääsevät liikkumaan. Sulje vaatteesta vetoketjut ja napit, löysää kiristysnauhat ja käännä vaate nurin ennen pesua.

Mikromuovia suodattava GUPPYFRIEND-pesupussi on erinomainen valinta urheiluvaatteiden pesuun. Jämäkkä pussi suojaa vaatetta hyvin, on kestävä sekä suodattaa mikromuovia. Erityisesti huokoiset materiaalit, kuten fleece kannattaa pestä GUPPYFRIEND-pesupussissa, sillä huokoisista materiaaleista irtoaa aina jonkin verran kuituja pesun aikana.

3. Lue vaatteen pesuohje tarkasti ja noudata pesuohjeita. Tavallisimmille urheiluvaatteille hyvä valinta on synteettisten vaatteiden pesuohjelma, sport-ohjelma tai hienopesuohjelma. Linkous kannattaa säätää minimiin, sillä tekniset materiaalit kuivuvat nopeasti. Matala linkous vähentää vaatteen kulumista sekä säästää energiaa.

4. Käytä pesuun mietoa nestemäistä pesuainetta. Älä käytä huuhteluainetta, sillä huuhteluaineet voivat haurastuttaa vaatteen elastaania sekä teknisiä kalvoja. Huuhteluaineeksi paras valinta on Väkiviinaetikka tai pyykkietikka. Etikka neutraloi samalla myös hajuja. Joillekin harvinaisemmille tekokuiduille, kuten polyakrylaatille, etikan käyttöä ei kuitenkaan suositella.
Jos pahat hajut eivät lähde pesemällä, voi vaatteelle tehdä etikkaliotuksen:

1. Täytä suuri astia tai lavuaari viileällä vedellä ja lisää veteen etikkaa ( 1–2dl / 10l). Älä käytä kuumaa vettä, sillä kuuma vesi haihduttaa etikkaa ja vähentää sen tehoa.

2. Anna vaatteen liota muutama tunti etikkavedessä ja pese normaalisti. Toista tarvittaessa niin monesti, että haju on lähtenyt. Voit myös kokeilla lisätä etikan määrää.

Jos etikkaliotuskaan ei auta, voi vaatteen vielä viimeisenä keinona pestä 60 asteessa pesukoneessa. Polyesteri, polyamidi ja elastaani kestävät hellävaraisen 60 asteen pesun, mutta korkeampi lämpötila voi irrottaa vaatteessa olevia painatuksia tai vaurioittaa vaatteen muita yksityiskohtia. Pesu korkeissa lämpötiloissa tapahtuu aina omalla vastuulla, mutta viimeisenä keinona riski voi kannattaa jos vaate on muuten käyttökelvoton.