5 vinkkiä farkkujen hankintaan ja huoltoon
Kun kerrankin löytää itselle sopivat farkut, ei niistä halua kevyin mielin luopua. Lempifarkut on syytä ottaa vakavasti ja siksi Arkivé julkaiseekin tämän vinkkilistan jokaiselle, joka haluaa farkkujensa kestävän pidempään.
Farkut ja denim-vaatteet on ekologisinta hankkia käytettyinä, sillä puuvilla on vaativa materiaali kasvattaa – jo yhdenkin farkkuparin valmistus syö valtavasti resursseja.
Jos hankit farkut uutena, käänny vastuullisen farkkutuotannon puoleen. Tuolloin voit olla varmempi farkkujen eettisistä tuotanto-olosuhteista, myrkyttömyydestä sekä pienemmästä hiilijalanjäljestä.
Arvostettuja vastuullisia farkkubrändejä ovat esimerkiksi Kings of Indigo, MUD Jeans, Kuyichi ja Very Nice.
1. Kiinnitä huomiota farkkujen materiaaliin
Täyspuuvillainen denim on kestävin valinta farkkuihin. Mitä paksumpi denim-kangas on, sitä paremmin se kestää kulutusta.
Paksu täyspuuvillainen denim palvelee jopa vuosikymmenten ahkeraa käyttöä ja vain paranee vanhetessaan. Täyspuuvillaiset farkut pehmenevät käytössä ja mukautuvat käyttäjänsä vartaloon. Vuosien kolhut ja kulutus vain lisäävät farkkujen karismaa. 100% puuvillaiset farkut on myös käytännössä aina mahdollista korjata ja parsia.
Nykyään on tarjolla lisääntyvässä määrin myös kierrätyspuuvillasta valmistettuja farkkuja. Kierrätyspuuvilla on ympäristöystävällistä uusiokäytön vuoksi, mutta mekaanisessa kierrätyksessä tekstiilin kuidut lyhenevät ja materiaalin kesto saattaa heikentyä.
Elastaania ja polyesteriä sisältäviä joustavia stretch -farkkuja tulee usein pestä enemmän kuin täyspuuvillaisia niiden jatkuvan ihokosketuksen sekä materiaalin löystymisen vuoksi. Tästä syystä stretch -farkkujen käyttöikä on usein lyhyempi. Joustavien farkkulaatujen paikkaaminen on myös haastavampaa kuin täyspuuvillaisten.
Jos haluat pidentää stretch -farkkujen käyttöikää, kannattaa hankkia useampi pari, jotta farkut saavat rauhassa palautua venymisestä käyttöjen välissä. Näin farkkuja tarvitsee pestä harvemmin venymisen vuoksi.
2. Käytä vaateharjaa myös farkuille
Arkivén viesti vaateharjan loputtomista käyttötarkoituksista yltää myös farkkuhuoltoon.
Vaateharjalla on helppo harjata päivittäinen pöly, irtolika, kuratahrat ja esimerkiksi koirankarvat pois farkuista. Farkuille kannattaa suihkuttaa vettä sumutepullolla ennen harjausta, jotta lika irtoaa paremmin ja farkkujen pinta raikastuu. Harjaus tepsii myös pinnallisille tahroille.
Veden sijasta farkuille voi käyttää myös raikastavaa tekstiilisuihketta. Steameryn suosikkisuihke tuoksuu ruusulle ja myskille. SEESin etikkapohjainen tekstiilisuihke samalla neutraloi pahoja hajuja.
3. Harvenna vesipesua tuulettamalla ja höyryttämällä
Erityisesti täyspuuvillaisten farkkujen kohdalla kannattaa välttää varsinaista vesipesua värin haalistumisen vuoksi. Paras tapa säilyttää farkut raikkaana on tuulettaa niitä ahkerasti – mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen. Välillä farkut voi pakastaa muovipussiin pakattuna ja talvella kannattaa hyödyntää pakkaspäivät.
Myös höyrystimen käyttö auttaa skippaamaan vesipesuja. Kuuma höyry freesaa farkkuja käyttökertojen välissä, suoristaa polvipussit ja oikoo ryppyjä.
4. Tahranpoisto ja farkkujen pesu
Pinnalliset tahrat irtoavat farkuista usein jo vaateharjalla rapsuttamalla. Jos harjaus ei riitä, kokeile sumuttaa tahralle vettä ja harjaa kertaalleen.
Pinttyneempiin tahroihin sopii esimerkiksi kookospohjainen Tahrastick. Kostuta tahrakohta, hiero siihen tahranpoistoainetta ja huuhtele lopuksi. Toista tarvittaessa. Vältä voimakasta hankaamista, jottei farkkujen väri haalistu. Myös voimakkaita kemikaaleja on syytä välttää farkkujen värin haalistumisen välttämiseksi.
Farkut ja denim-vaatteet voi pestä hellävaraisesti pyykinpesukoneessa hienopesuohjelmalla. Jos haluat erityisen hellävaraisen pesun, valitse käsinpesuohjelma. Täyspuuvillainen farkku kestää korkeaakin pesulämpötilaa, mutta saattaa kutistua kuumassa pesussa. Korkea lämpötila kuluttaa myös farkkujen väriä.
Farkkujen pesun muistilista:
1. Tyhjennä taskut ja sulje napit sekä vetoketjut.
2. Käännä farkut nurin ja laita ne pesupussiin.
3. Valitse hienopesu- tai käsinpesuohjelma.
4. Aseta linkous minimiin.
5. Käytä mietoa nestemäistä pesuainetta ja huuhteluaineena pyykkietikkaa tai väkiviinaetikkaa. Huom. Tavalliset huuhteluaineet haurastuttavat stretch-farkkujen sisältämää elastaania.
6. Ravistele ja oio farkut pesun jälkeen.
5. Cold soaking eli kylmäliotus
Säästeliäs farkkuvaatteen pesumenetelmä on myös cold soaking eli kylmäliotus. Kylmäliotus on tarkoitettu ensisijaisesti 100% puuvillaisille farkkulaaduille, stretch -farkut kannattaa raikastaa ja napakoittaa konepesulla. Liotus raikastaa ja napakoittaa käytössä venyneitä farkkuja.
Liotuksessa kannattaa huomioida veden lämpötila; Jos farkkujen haluaa kutistuvan mahdollisimman vähän kannattaa valita kylmä vesi. Jos taas kevyt kutistuminen ei haittaa voi vesi olla lämmintä tai jopa kuumaa. Lämmin vesi myös puhdistaa paremmin.
Näin teet farkuille kylmäliotuksen:
1. Tyhjennä taskut ja sulje napit sekä vetoketjut. Käännä farkut nurin.
2. Laske vesi tilavaan astiaan, lavuaariin tai ammeeseen. Housujen tulisi päästä liikkumaan hyvin liotuksen aikana.
3. Anna farkkujen liota rauhassa noin 30 minuuttia.
4. Huuhtele farkkuja kunnes vesi on kirkasta.
5. Rullaa farkut pesun jälkeen pyyhkeen sisään.
6. Oio farkut muotoonsa ja nosta kuivumaan.
Vinkki kireille farkuille: Kostuta farkut sumuttamalla ja oleskele farkkujen kanssa kunnes kangas on venynyt.