Villan pesu

Jännittääkö villan pesu? Aivan suotta, sillä villan pesu on yleensä aivan yhtä helppoa kuin minkä tahansa pyykin pesu!

Arkivén villanpesuohjeilla onnistut varmasti ja kauhukuvat kutistuneista villavaatteista voivat jäädä historiaan. Näillä samoilla ohjeilla voit pestä turvallisesti niin villavaatteet kuin villaiset kodintekstiilitkin.

Käsin vai pyykinpesukoneessa?


Nykykoneiden villapesuohjelmat ovat niin hellävaraisia, että konepesu on yleensä jopa hellävaraisempi pesutapa villalle kuin käsinpesu.

Erityisesti suurikokoiset villatekstiilit, kuten vaikkapa paksut villapaidat tai villapeitteet kannattaa pestä pyykinpesukoneessa, sillä villa tarvitsee puhdistuakseen paljon vettä ja tilaa. Suurten villatekstiilien pesu ja kuivaus käsin voi olla työlästä ja haastavaa.

Villaa pestessä ei kannata potea huonoa omaatuntoa, jos kone on pestessä vajaa. Villapesuohjelmien suositus on yleensä vain yksi kilo pyykkiä, jotta pyykki puhdistuu.

Villan huopumisen ja kutistumisen välttämiseksi tärkeintä on, että veden lämpötilan säilyy tasaisena koko pesun ajan. Tästäkin syystä villan pesu pyykinpesukoneessa on käsinpesua turvallisempaa, sillä kone pitää veden tasalämpöisenä automaattisesti.

HUOM. Tarkista aina ennen pesua, että villavaate on vesipestävä. Jos vaatteessa on vesipesun kieltävä merkintä, kannattaa se viedä pesulaan.



Kuinka usein villavaate kannattaa pestä?


Paksujen ja väljien villaneuleiden, joiden alla käytetään toista vaatetta, pesuväli on usein helppo venyttää kuukausiksikin. Harvakseltaan käytössä olevilla villaneuleilla pesuväli voi olla jopa vuosia.

Ihonmyötäiset neuleet, kerrastot ja aluspaidat taas vaativat yleensä pesua useammin, sillä ne ovat suorassa kosketuksessa ihon kanssa.

Tuulettamalla sekä vaateharjaa käyttämällä venytät villavaatteen pesuväliä helposti.

Villavaatteen pesutiheys riippuu siis sen käyttötavasta ja omaan nenään kannattaa luottaa. Lähtökohtaisesti villavaatteet kannattaa kuitenkin pestä mahdollisimman harvoin, sillä jokainen pesukerta kuluttaa vaatetta.


VÄLINEET

1. Poista tahrat ja tummentumat


Poista tahrat ja tummentumat ennen pesua. Voit käyttää tahranpoistoon esimerkiksi kookospohjaista Tahrastickiä. Myös vihreä marseillesaippua tai sappisaippua käyvät.

Kastele tahrakohta ensin haalealla vedellä ja hiero siihen saippuaa. Hiero tahrakohtaa hellästi sormilla, mutta älä hankaa. Huuhtele samanlämpöisellä vedellä ja toista niin monta kertaa, että tahra tai tummentuma on irronnut.

2. Käännä nurin ja käytä pesupussia


Käännä villavaate nurin pesun ajaksi ja laita pesupussiin. Pesupussi suojaa villaa hankautumiselta pesun ajan. Täytä pesupussi vain puolilleen, jotta pyykki pääsee liikkumaan sen sisällä.

GUPPYFRIEND-pesupussi on villan pesuun erinomainen valinta, sillä se on tavallisia pesupusseja paksumpaa materiaalia, joten se suojaa villaa tehokkaammin pesun ajan.

3. Käytä villanpesuainetta


Villan pesuun on tärkeää käyttää villalle sopivaa pyykinpesuainetta, sillä tavallinen pyykinpesuaine kuivattaa ja vahingoittaa villaa.

Villa on rasvainen proteiinikuitu, joten on tärkeää, ettei siihen käytettävä pyykinpesuaine sisällä rasvaa ja proteiineja pilkkovia entsyymejä, joita tavalliset pyykinpesuaineet yleensä sisältävät.

Huuhteluaineeksi villalle sopii väkiviinaetikka tai pyykkietikka.

4. Valitse oikea pesuohjelma


Villapesuohjelma on yleensä merkitty koneisiin selkeästi pesualtaan ja käden kuvalla tai Woolmark-tunnuksella. Tarkista, että pesulämpötila on 30 astetta ja linkous minimissä ennen kuin käynnistät koneen.

5. Kuivaa tasossa


Jos villavaate on pesun jäljiltä todella märkä, sen voi lingota uudelleen minimilinkouksella. Toinen tapa on kääriä märkä vaate pyyhkeen sisään ja painella enimmät vedet pyyhkeeseen.

Lopuksi villavaate muotoillaan kuivumaan tasoon pyykkitelineelle kuivan pyyhkeen päälle. Pyyhe vaatteen ja telineen välissä pitää vaatteen paikoillaan ja vähentää painaumien syntymistä.
• Paksuista villavaatteista kannattaa ottaa mitat ennen pesua. Pesun jäljiltä kostea villavaate on painava ja herkästi venyvä, joten mitat auttavat muotoilemaan neuleen kuivaustelineelle oikeisiin mittoihin.

• Jos villavaate on venynyt, kannattaa se muotoilla tiiviisti kuivumaan. Jos taas villavaate on hieman liian pieni, voi sitä venyttää hellästi märkänä ja jättää leveämmin kuivumaan.

• Jos villavaate tuntuu kuivalta ja sähköiseltä, kannattaa huuhteluaineena käyttää laimennettua villanhoitoainetta.

VÄLINEET

Poista ensin tahrat kuten yllä konepesuohjeessa.

1. Varaa tarpeeksi suuri pesuastia


Villa tarvitsee puhdistuakseen runsaasti vettä ja tilaa, joten pesuastian on tärkeää olla tarpeeksi suuri.

Ohuet villaneuleet ja pienet villa-asusteet, kuten vaikkapa villapipot voi pestä käsienpesualtaassa, mutta muhkeammat villavaatteet kannattaa pestä esimerkiksi kylpyammeessa.

Laske pesuastiaan viileä vesi ja sekoita veteen annosteluohjeen mukainen määrä villan pesuainetta. Sekoita pesuaine hyvin veteen ja käännä neule nurin pesun ajaksi.

2. Älä väännä tai hankaa


Painele villavaatetta hellästi vedessä, mutta älä väännä tai hankaa. Villa puhdistuu nopeasti, joten muutaman minuutin pesu riittää.

3. Säilytä sama lämpötila


Pesun jälkeen neule huuhdellaan huolellisesti. Pesuvesi kaadetaan pois ja tilalle lasketaan pesuveden lämpöinen, puhdas vesi. Huuhtelua toistetaan, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta.

Villan pesussa saman lämpötilan säilyttäminen on tärkeää, koska veden lämpötilan vaihtelu voi saada villan huopumaan ja kutistumaan.

Huuhteluveteen voi halutessa lisätä tilkan väkiviina- tai pyykkietikkaa raikastamaan vaatetta ja poistamaan pesuainejäämiä.

4. Kuivaa tasossa


Pesun jälkeen villavaate rullataan puhtaan pyyhkeen sisään. Tarvittaessa rullauksen voi toistaa toisella kuivalla pyyhkeellä, jos vaate tuntuu edelleen hyvin märältä.

Lopuksi villavaate muotoillaan takaisin muotoonsa pyykkitelineen päälle levitetyn kuivan pyyhkeen päällä ja jätetään tasoon kuivumaan, jottei se veny kuivauksen aikana. Pyyhe vaatteen ja telineen välissä pitää vaatteen paikoillaan ja vähentää painaumien syntymistä.