Nukanpoisto vaatteista

Nukanpoisto on helppo taikatemppu, jolla voi uudistaa vaatteet nopeasti. Välineitä ja keinoja nukanpoistoon on monia, mutta miten valita juuri se omalle vaatekaapille sopiva nukanpoistaja?

Nukanpoistoon liittyy muutamia tärkeitä vinkkejä, joita noudattamalla vaatteesi säilyvät ehjinä ja kestävät paremmin!

Tällä sivulla kerromme erilaisista nukanpoistovälineistä sekä annamme vinkkejä niiden käyttöön. Luettuasi nämä ohjeet tiedät kaiken tarpeellisen nukanpoistosta sekä myös sen, että miten nukkaantumista voisi vähentää.

Miten nukka syntyy?


Kankaan tai neuleen pintaan nousee hankautuessa irtokuituja, jotka yhteen hankautuessaan muodostavat nukkapallon materiaalin pintaan – yleensä yhdessä pölyn kanssa. Tästä syystä nukkaa syntyy eniten paljon hankautuviin kohtiin vaatetta, kuten kylkiin ja hihoihin.

Aloita nukanpoisto vaateharjasta!


Ennen kuin puhutaan varsinaisista nukanpoistovälineistä, vaihdetaan pari sanaa vaateharjasta. Vaateharjan käyttö paitsi siistii vaatteita, myös ehkäisee erityisesti villavaatteiden, kuten villaneuleiden ja villakangastakkien nukkaantumista.

Käyttämällä vaateharjaa, ennaltaehkäiset samalla nukkaantumista!

Harjaus poistaa materiaalin pinnasta kaiken sen “aineksen”, josta nukka syntyy: Eli irtokuidut ja pölyn. Usein jo pelkkä harjaus riittääkin silottamaan materiaalin pinnan ja poistamaan suurimman osan nukasta. Villavaatteista nukan irtoamista voi tehostaa harjaamalla vaatetta kahteen suuntaan; ylhäältä alas ja alhaalta ylös.

Villavaatteille kirkkaasti paras vaateharja on KENT. CP6 -neuleharja, joka sopii monipuolisesti myös kaikille muille materiaaleille.

Käytä nukanpoistovälineitä säästeliäästi!


Nukanpoistoon käytettävät nukkakampa ja nukkakivi “syövät” aina vaatetta jonkin verran, joten niiden käytössä kannattaa olla maltillinen ja käyttää niitä vasta tarvittaessa paikallisesti nukkaantuneisiin kohtiin, jos harjaus vaateharjalla ei riitä.

Liiallinen nukkakamman tai nukkakiven käyttö voi myös rikkoa materiaalin pintaa ja lisätä näin nukkaantumista.

Nukanpoistossa kannattaa myös muistaa, että kaikki materiaalista irtoavat kuidut ovat aina pois materiaalin paksuudesta, kuohkeudesta ja lämmittävyydestä!

Kuinka valita sopiva nukanpoistoväline?


Verkkokaupastamme löydät kolme erilaista nukanpoistovälinettä: nukkakamman, nukkakiven ja nukkaleikkurin. Menikö pää jo pyörälle? Anna me selitämme.

NUKKAKAMPA
Nukkakampa sopii parhaiten kuohkeille karvamaisille neuleille, kuten esimerkiksi kashmirneuleille ja alpakkaneuleille. Sileäpintaisista neuleista nukka kannattaa poistaa nukkaleikkurilla (esim. merinovilla).

NUKKAKIVI
Nukkakivi on pörröisten, esimerkiksi mohairia sisältävien, neuleiden ja villakankaiden pelastaja. Ohuille ja sileäpintaisille neuleille, kuten merinovillalle ja kashmirneuleille nukkakivi on liian kovakourainen.

NUKKALEIKKURI
Nukkaleikkuri on väline, josta meillä monella on ikäviä muistoja. Nukkaleikkuri ei kuitenkaan ole pahis, kun sitä käyttää oikein ja käytössä on laadukas nukkaleikkuri.

• neuleet
• villakankaat
• trikoo- ja college
• pukukankaat
• resorit
• puuvilla- ja viskoosineulokset

HUOM. Nukkaleikkuria ei kannata käyttää pörröisille ja kuohkeille neuleille tai villakankaille (esim. kashmir, mohair, alpakka), sillä se leikkaa samalla myös pinnan tekstuurin. Pitkät kuidut voivat myös takertua nukkaleikkuriin.

VÄLINEET

Neule kannattaa levittää nukanpoiston ajaksi napakan tyynyn päälle. Hieman myöten antava alusta auttaa pitämään joustavan neuleen parhaiten paikoillaan nukanpoiston ajan.

Neuletta pidetään paikoillaan toisella kädellä ja toisella kädellä kammataan vaatetta silmukoiden suuntaisesti; yleensä ylhäältä alas. Painetta lisätään vähitellen, kunnes nukka irtoaa. Liian hellä kampaus ei riitä poistamaan nukkaa. Esimerkiksi kashmirneulos voi vaatia enemmän painetta kuin sileä merinovillaneulos.

Jos olet epävarma nukkakamman sopivuudesta materiaalille, kannattaa sitä kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan tai neuleen nurjalle puolelle.

Lopuksi neuleesta kannattaa vielä harjata irtokuidut pois vaateharjalla.

VÄLINEET

Nukanpoiston ajaksi neule kannattaa levittää napakan tyynyn päälle. Villakangastakit kannattaa huoltaa silityslaudan päällä. Pehmeä alusta pitää vaatteen parhaiten paikoillaan nukanpoiston ajan. 

Pidä vaatetta paikoillaan toisella kädellä ja liikuta nukkakiveä toisella kädellä silmukoiden tai materiaalin tekstuurin suuntaisesti – yleensä ylhäältä alas. Lisää painetta vähitellen, kunnes nukka irtoaa. 

Nukkakivestä irtoaa pientä kivihippua, mutta se on normaalia. Irtokuidut ja kivihiput voi harjata lopuksi pois vaateharjalla. 

Jos nukkakiven sopivuus omalle vaatteelle askarruttaa, kokeile kiveä ensin huomaamattomaan kohtaan tai vaatteen nurjalle puolelle.

VÄLINEET

Tarkista ennen nukanpoistoa, ettei materiaalissa ole langannousuja. Langannousut kannattaa painaa materiaalin kääntöpuolelle esimerkiksi ompeluneulan tylpällä päällä, jottei leikkuri leikkaa lankoja poikki.

Levitä huollettava vaate tasaisesti käsittelyn ajaksi. Hieman myötenantava alusta, kuten napakka tyyny tai pehmustettu silityslauta pitää joustavat materiaalit parhaiten paikoillaan. On tärkeää että vaate pysyy sileänä ja hyvin paikallaan nukanpoiston ajan.

Pidä vaatetta paikoillaan toisella kädellä ja liikuttele leikkuria materiaalin pinnalla. Älä paina leikkuria voimakkaasti materiaalia vasten.