Vaatehuollon ABC


Meneekö pää pyörälle vaatehuoltovälineiden viidakossa? Ei hätää – tämän helpon oppaan luettuasi tiedät mistä aloittaa, ja mihin kannattaa ainakin kiinnittää huomiota.

1. Vaateharja


Vaateharja on vaatehuollon tärkein ja monipuolisin väline sekä myös roskaamaton ja kestävä vaihtoehto tarrarullalle. Jos pohdit, minkä välineen hankinnasta oman huoltopakin kokoaminen kannattaisi aloittaa, niin valitse vaateharja!

Vaateharjan käytöllä voi vähentää merkittävästi vaatteiden pesun tarvetta. Harjaamalla vaatteesta voi puhdistaa kaikenlaisen irtolian, oli sitten kyseessä hiekka, kura, pöly, karvat tai vaikkapa leivonnan tuoksinassa pöllähtäneet jauhot.

Harjaus myös silottaa materiaalin pintaa, poistaa nukkaa sekä ennaltaehkäisee nukkaantumista, joten erityisesti herkästi nukkaantuvat materiaalit, kuten neuleet ja villakankaat hyötyvät vaateharjan käytöstä.

Vaateharjoistamme kirkkaasti suosituin ja monipuolisin on KENT. CP6 Neuleharja, joka on erityisen hyvä valinta neuleille, mutta käy monipuolisesti myös kaikille muille materiaaleille. KENT. CP6 on tarpeeksi hellävarainen jopa silkille ja sukkahousuille!

Harjaukselle kannattaa aina antaa mahdollisuus ennen vaatteen heittämistä pyykinpesukoneeseen – tulet takuulla yllättymään vaateharjan tehosta!


2. Tuuletus


Jos vaate ei haise voimakkaasti, riittää sen raikastukseen useimmiten tuuletus. Paras tuuletussää on hieman kostea, sillä kosteus turvottaa materiaalin kuituja, jolloin hajut pääsevät vieläkin paremmin irtoamaan vaatteesta.

Tarvittaessa vaatteen voi pakastaa jos se tuntuu kaipaavaan erityistä raikastusta. Pakastuksen ajaksi vaate laitetaan muovipussiin. Vaatteen voi antaa olla pakkasessa parikin päivää.

Vaatteet kannattaa viedä ulos tuulettumaan tai ripustaa avoimen ikkunan lähettyville mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen. Tuuletukseen on tärkeää valita varjoisa paikka, sillä auringonvalo voi haalistaa värejä ja haurastuttaa kuituja. Varsinkin silkki ja villa ovat herkkiä auringonvalolle.

Jos tuuletus ei ole mahdollista, kannattaa vaate ainakin jättää ilmavasti roikkumaan ennen kaappiin laittoa, jotta käytön aikana vaatteeseen imeytynyt kosteus ehtii haihtua eikä jää muhimaan kaappiin.

Jokainen pesukerta kuluttaa vaatetta, joten pesun vähentäminen on yksi tärkeimmistä asioista vaatteiden käyttöiän pidentämiseksi. Pesukertojen vähentäminen on helppo ekoteko myös siksi, että pesun aikana kuluu huomattava määrä vettä ja energiaa.

3. Nukanpoisto


Käytä nukanpoistoon laadukasta nukkaleikkuria. Steamery Pilo 2 Nukkaleikkuri poistaa nukan hellävaraisesti vahingoittamatta tai kuluttamatta materiaalia. Nukkaleikkuria voit käyttää turvallisesti kaikille materiaaleille.

Nukkakampa raapii materiaalin ja lankojen pintaa ja voi näin ollen vain lisätä nukkaantumista ja kuluttaa materiaalia.

Nukkakampa sopii parhaiten kashmirille, jolle se onkin alunperin kehitetty. Jos käytät nukkakampaa muille neuleille, ole käytössä maltillinen ja käytä kampaa vain nukkaisiin kohtiin – älä kampaa koko vaatetta!

Vaateharjan käyttö vähentää villan nukkaantumista ja pitää villamateriaalit sileinä. KENT. CP6 Vaateharja

4. Vaatehöyrystin ja silitysrauta


Vaatteita voi silottaa kahdella tapaa: höyryttämällä tai silittämällä.

Jos etusijalla on helppous ja nopeus, on vaatehöyrystin oikea valinta. Vaatehöyrystimen käyttöön ei tarvita erillistä alustaa vaan vaatteen voi silottaa henkaroituna. Vaatehöyrystin on myös silitysrautaa hellävaraisempi, joten se on hyvä valinta erityisesti silloin, jos vaatekaapista löytyy paljon ohuita ja herkkiä materiaaleja. Vaatehöyrystimellä voi silottaa turvallisesti jopa villavaatteita.

Jos taas täydellisen skarppi ja rypytön lopputulos on tärkeää, on silitysrauta tehokkain valinta. Esimerkiksi puuvillaiset kauluspaidat ja prässihousut silottuvat aina parhaiten silitysraudalla.

Höyryttäminen ja silitys tuo vaatteisiin raikkautta sekä uutuuden tuntua – ja huomaat pian olevansa tyytyväisempi jo olemassa oleviin vaatteisiisi.

5. Pyykinpesuaineet


Pyykinpesuaineisiin on syytä satsata ja kiinnittää huomiota, sillä oikeaoppisella pesulla voi vaikuttaa merkittävästi vaatteiden käyttöikään.

Pesuainekaapista olisi hyvä löytyä omat pyykinpesuaineensa ainakin tavalliselle kirjopyykille ja valkopyykille sekä oma pesuaine villalle ja silkille. Valkopyykille voi käyttää myös kirjopyykinpesuainetta, mutta sekaan kannattaa siinä tapauksessa lisätä valkaisevaa tahrasuolaa, jotta pyykki säilyy kirkkaana.

Miksi villalle ja silkille täytyy käyttää omaa pesuainetta?

Tavalliset pyykinpesuaineet sisältävät yleensä rasvaa ja proteiineja pilkkovia entsyymejä, minkä vuoksi niitä ei kannata käyttää villalle ja silkille, sillä ne ovat proteiinikuituja. Villa sisältää lisäksi villan omaa rasvaa lanoliinia. Tavallinen pyykinpesuaine siis käytännössä pilkkoo samalla myös villan ja silkin kuituja ja sitä kautta haurastuttaa materiaalia.

6. Pesupussi


Pesupussin käyttö on vaivaton tapa vähentää vaatteen kulumista pesun aikana. Pesupussi suojaa vaatetta ennen kaikkea pesurummulta, mutta myös muilta vaatteilta, jos samassa koneessa pestään karkeita materiaaleja tai sellaisia vaatteita, joissa on vaikkapa vetoketjuja tai muita hankaavia yksityiskohtia.

Erityisesti herkät materiaalit, kuten silkki ja villa kannattaa aina pestä pesupussissa.

Me Arkivéssa olemme vannoneet jo vuosia GUPPYFRIEND-pesupussin nimeen, sillä se suojaa vaatteita tiiviin materiaalinsa ansiosta useimpia tavallisia pesupusseja paremmin. GUPPYFRIEND-pesupussi on myös hyvin tilava, joten siihen mahtuu hyvin isompikin erä pyykkiä.

7. Säilytys


Säilytyksellä on merkittävä rooli vaatteiden kestävyyden kannalta, sillä vaatteet voivat pilaantua lyhyessäkin ajassa vääränlaisen säilytyksen vuoksi. 

Jos vaate on menossa säilytykseen pidemmäksi aikaa, on se tärkeä puhdistaa hyvin, jotteivat tahrat ja hajut pinty siihen säilytyksen aikana. Lika myös kuluttaa materiaalien kuituja ja houkuttelee herkemmin tekstiilituholaisia. 

Puhdas ja hyvin huollettu vaate on ihana ottaa säilytyksen jälkeen käyttöön kuin uutena!



Vaatteiden puhtauden lisäksi on tärkeää, että myös säilytyspaikka on puhdas ja kuiva sekä suojassa auringonvalolta. Esimerkiksi kellari- ja ullakkotiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilman lämpötila ja -kosteus voivat vaihdella ja aiheuttaa vaatteeseen hajuja ja jopa yllättäviä tahroja ja värimuutoksia. 

Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa pidempään säilytyksessä olevat villa- ja silkkivaatteet säilyttää ilmatiiviissä muovisissa laatikoissa, isoissa pakastuspusseissa tai pukupusseissa. Ilmatiiviisti säilyttäessä on erityisen tärkeää, että vaate on puhdas ja kuiva, ettei se homehdu. 

Vinkki: Säilytyspaikkaan voi halutessaan laittaa pussillisen kuivattua laventelia tai punaseetripaloja tuomaan raikasta tuoksua.