Paluu arkeen uutta ostamatta Osa II: Koti

Juttusarjan toisessa osassa jaamme vinkkejä kodin syyshuoltoon.


Uuden ostamisen sijaan tänä syksynä huolletaan, korjataan ja inspiroidutaan patinasta. Juuri nyt kiinnostaa vintage ja tarinat tuotteiden takana. Elämän jäljet saavat näkyä niin vaatteissa kuin kotonakin ja niitä kannetaan ylpeydellä.


Vanha on uusi uusi ja uutta arvokkaampi!


Tässä Arkivén vinkit kodin syyshuoltoon:

1. Poista nukka sohvasta


Nukanpoisto on helppo taikatemppu, jolla saa uudistettua niin neuleet kuin kangassohvatkin.

Sohvista ja muista kangaspäällysteisistä huonekaluista nukka häviää käden käänteessä nukkaleikkurilla.

Samettipäällysteiset sohvat nauttivat harjauksesta. Esimerkiksi KENT. Family -vaateharja on hyvä valinta sohvien ja nojatuolien siistimiseen.

2. Huolla nahkahuonekalut


Nahkahuonekaluihin pätee samat periaatteet kuin mihin tahansa nahkatuotteisiin; puhdistus ja kosteutus on kaikein A ja O.

FAMACOn puhdistusvaahdolla ja nahanhoitogeelillä huollat turvallisesti herkimmätkin nahkatuotteet. Pinttyneemmälle lialle toimii nahkasaippua.

Tuhteja tai värillisiä aineita, kuten vaikkapa kenkävoidetta tai -vahaa ei huonekaluille kannata laittaa, ettei nahasta tule väriäpäästävä.

Psst. Nappaa ostoskoriin myös luonnonsieni ja levityssieni, jotta huolto käy vaivattomammin.

3. Pese ja harjaa villapeitteet


Villapeitteet voi pesuohjeen salliessa pestä pesukoneessa käsinpesu- tai villapesuohjelmalla. Käsinpesumerkintä tuotteessa tarkoittaa, että tuotteen voi pestä myös koneessa käsinpesuohjelmalla, ellei valmistaja suosittele nimenomaan käsinpesua.

Pesuaineeksi on tärkeää käyttää villalle sopivaa pyykinpesuainetta, sillä normaalit pyykinpesuaineet voivat vaurioittaa ja kuivattaa villaa. Tahranpoistoon paras valinta on marseillesaippua.

Elokuun lämpöisinä päivinä peitteet voi harjata vaikka ulkona!
Nuhjuisten villapeitteiden siistimiseen riittää usein napakka edestakainen harjaus vaateharjalla. Erityisesti kuohkeat mohairpeitteet nauttivat harjauksesta, sillä pitkäkuituinen mohair menee herkästi takkuun käytössä.

Villapeitteiden harjaukseen paras työalusta on silityslauta ja harjaukseen
KENT. CP6 Neuleharja.

4. Valkaise lakanat ja pyyhkeet


Super suosioon noussut Ecodoon kirkastava pyykkipulveri on erinomainen valinta valkoisten ja vaaleiden lakanoiden ja pyyhkeiden kirkastukseen.

Tuote ei valkaise kuten kloori, joten sitä on turvallista käyttää myös värillisen pyykin tehopesuun.

TEE NÄIN:
Annostele ohjeen mukainen määrä pulveria pesupalloon ja aseta pesulämpötilaksi 60–95 astetta riippuen pyykin likaisuudesta.

Anna koneen pyöriä noin 30 minuuttia, pysäytä ohjelma ja jätä pyykki likoamaan yön yli tai vähintään 6 tunniksi. Käynnistä sitten kone uudelleen ja anna ohjelman pyöriä loppuun.

5. Raikasta lemmikkien pedit ja sohvat


Lemmikkien pedit, sohvat ja muut vaikeasti puhdistettavat huonekalut voi raikastaa tekstiilipuuterin avulla. Ripottele vain puuteria raikastettavalle pinnalle, anna vaikuttaa ja imuroi pois. Tällä helpolla kikalla raikastat myös käytettynä hankitut huonekalut!

6. Tehopese uunipellit ja vuokat


Pinttyneet uunipellit, vuokat ja esimerkiksi mutteripannut kirkastuvat luonnollisesti puhdistuskivellä. Puhdistuskivellä kirkastat vesistöystävällisesti myös kylpyhuoneen pinnat kaakeleista lasioviin.

Roomage


Jutun kauniit vintage-aiheiset kuvat on lainattu upeasta Roomage -verkkokaupasta ja liikkeestä.

Roomage on Kimmo Pohjapellon vuonna 2013 perustama vintagehuonekaluihin ja sisustusesineisiin erikoistunut verkkokauppa ja sisustusliike Karjaalla.

Suosittelemme lämpimästi ottamaan seurantaan myös Roomagen inspiroivan instatilin!

Roomagen inspiroiva liiketila sijaitsee Karjaalla Veturinkuljettajankadulla. Liike on avoinna viikonloppuisin klo 12–18. Lämmin vierailusuositus Arkivén tiimiltä!