Näin teet hyviä kauppoja ja säästät selvää rahaa

Huoltaminen on erinomainen keino säästää rahaa ja tienata paremmin second hand -markkinoilla. Huolletusta vaatteesta tai huonekalusta voi helposti pyytää muutaman kympin lisää ja huoltosilmän harjaantuessa opit erottamaan hyvät diilit kirppareilla: Myyjän mielestä arvoton riepu on usein huoltajan aarre!


Kokosimme Arkivén parhaat vinkit, joiden avulla opit tunnistamaan huollolla uudistettavat vaatteet, asusteet ja kodin tavarat. Samoja vinkkejä kannattaa hyödyntää myös omaa vaatekaappia ja kotia läpikäydessä. Vanha on uusi uusi!

1. Nukka on mahdollisuusNukkainen vaate on aina mahdollisuuksia täynnä! Nukka kertoo vain huollon tarpeesta, joten vaatetta ei kannata jättää ostamatta nukan takia. Sama pätee kodintekstiileihin ja huonekaluihin.

Villaneuleista, -pipoista, -vilteistä ja villakangastakeista nukka lähtee usein jo vaateharjalla harjaamalla. Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa nukkakammalla (neulokset) tai nukkaleikkurilla (kankaat).

Kangaspäällysteisistä huonekaluista ja kodintekstiileistä nukka häviää käden käänteessä nukkaleikkurin avulla. Nukkaleikkurilla poistat nukan myös college- ja trikoovaatteista sekä puvun takeista ja -housuista.

Lisää vinkkejä nukanpoistoon löydät täältä.
Pukukankaat siistiytyvät Steameryn Pilo 2 -nukkaleikkurilla.

2. Likaiset mokkakengät ovat hyvä diiliPölyiset ja kuraiset mokkakengät ovat vain pesun päässä uusista kengistä!

Mokkaa pidetään usein vaikeana materiaalina, mutta huollon kannalta mokka on hyvin helppo. Puhtaanapitoon riittää harjaus kenkäharjalla ja suojaukseen suojasuihke.

Musta mokka on aina varma valinta, sillä likaisen mustan mokan saa aina pesulla siistiksi. Jos väri on kulunut, voi kengät suihkuttaa värillisellä hoitosuihkeella.

Pesu- ja huolto-ohjeet mokkakengille löydät täältä.
Mokkakenkien puhdistukseen kaiken tarvittavan saat Arkivén Mokkasetistä.

3. Musta nahka on helppo pelastaaMusta nahka on muihin väreihin verrattaessa kaikkein helpoin huollettava.

Likaisen ja kuluneen mustan nahan saa puhdistamalla ja huoltamalla siistiksi. Myös kulumien ja naarmujen peittämiseen löytyy mustalle aina oikea sävy.

Mustalle nahkalaukulle tai nahkatakille riittää useimmiten kevyt puhdistus ja käsittely nahanhoitoaineella. Naarmuille ja kulumille voi tarpeen tullen käyttää mustaa nahkamaalia.

Mustat nahkakengät saa uudistettua kenkävoiteella. Hyvin likaiset nahkakengät kannattaa pestä nahkasaippualla.

Ohjeet nahkakenkien huoltoon löydät täältä. Laukut huollat tämän ohjeen avulla ja nahkatakit tällä ohjeella. Nahkahanskat fiksaat tällä ohjeella.
Arkivén Laukkusetin tuotteilla huollat nahkalaukut, -asusteet ja nahkatakit.

4. Keltaiset kainalot eivät ole ehdoton no noKeltaiset kainalot sinetöivät kirpparilöydön yleensä ostokelvottomaksi vaikka vaate olisi muutoin täydellinen. Mutta ei enään, sillä olemme löytäneet ratkaisun keltaisten kainaloiden valkaisuun!

Keltaiset kainalot voi valkaista luonnonmukaisesti happipohjaisella tahrasuolalla. Sama vinkki käy myös tummuneille kauluksille ja hihoille sekä kodintekstiileille.
Ecodoo -tahrasuolan valkaiseva ja tahroja poistava vaikutus perustuu tuotteesta vapautuvaan aktiivihappeen. Aktiivihappi on erittäin ympäristöystävällinen ja myrkytön vaihtoehto sinnikkäiden tahrojen poistamiseen ja sopii siksi hyvin myös herkkäihoisille, lapsiperheille sekä allergikoille.

5. Luonnonmateriaalit kunniaanLuonnonmateriaalit neuleissa ja villakangastakeissa ovat aina tekokuitua parempi vaihtoehto myös huollon näkökulmasta.

Tekokuitu nukkaantuu herkemmin ja nukka on tekokuidussa myös tiukemmin kiinni. Tekokuidun nukkaantuminen ei myöskään vähene ajan kuluessa kuten luonnonkuiduissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekokuidusta nukkaa joutuu poistamaan koko ajan, jolloin vaate ennen pitkää kuluu puhki. Luonnonkuituisten materiaalien nukkaantuminen vähenee ajan kuluessa kun suurin osa irtokuiduista on irronnut materiaalista.

Sekoitemateriaaleissa olisi hyvä olla vähintään 50% luonnonkuitua, jotta luonnonkuidun hyvät ominaisuudet, kuten lämmittävyys ja hengittävyys pääsevät esille.

6. Luonnonpuu on helppo uudistaaKäsittelemättömän luonnonpuupinnan huolto onnistuu varmasti myös noviisilta. Tahrat ja tummentumat häviävät nopealla hionnalla ja öljyämällä luot pintaan lämpimän sävyn ja suojaavan pinnan.

Hiomiseen kannattaa käyttää ensin hieman karkeampaa paperia (noin P80). Lopuksi pinta viimeistellään tasaiseksi hyvin hienolla paperilla (noin P180) ja pyyhitään kostealla ennen öljyämistä.
Act of Caringin ekologinen puunhoitoöljy sopii kaikille luonnonpuisille pinnoille.

7. Anna puhdistukselle mahdollisuusSameat lasiastiat, maljakot ja koriste-esineet palaavat loistoonsa tehopesun jälkeen. Kimurantit muodot saa puhdistettua pulloharjan avulla ja pinttynein lika irtoaa puhdistuskiven voimin. Puhdistuskivellä tehopeset luonnollisesti myös esimerkiki metalliesineet ja keramiikka-astiat.

Hopealusikat ja -korut puhdistuvat ja kiillottuvat saippualla kyllästetyllä puhdistusliinalla.
JAA OMA HUOLTOTARINASI

Levitä kanssamme huollon ilosanomaa ja jaa oma huoltotarinasi somessa:

#huollan

#arkivéatelier

#arkivécare

#arkivéhome

#arkivéwellness