Näin teet hyviä kauppoja ja säästät selvää rahaa

 

Huoltaminen on erinomainen keino säästää rahaa ja tienata paremmin second hand -markkinoilla. Huolletusta vaatteesta tai huonekalusta voi helposti pyytää muutaman kympin lisää ja huoltosilmän harjaantuessa opit erottamaan hyvät diilit kirppareilla: Myyjän mielestä arvoton riepu on usein huoltajan aarre!

 

Kokosimme Arkivén parhaat vinkit, joiden avulla opit tunnistamaan huollolla uudistettavat vaatteet, asusteet ja kodin tavarat. Samoja vinkkejä kannattaa hyödyntää myös omaa vaatekaappia ja kotia läpikäydessä. Vanha on uusi uusi!

1. Nukka on mahdollisuusNukkainen vaate on aina mahdollisuuksia täynnä! Nukka kertoo vain huollon tarpeesta, joten vaatetta ei kannata jättää ostamatta nukan takia. Sama pätee kodintekstiileihin ja huonekaluihin.

Nukanpoistoon ehdoton ykköstuote on Steameryn Pilo 2 Nukkaleikkuri. Laadukas leikkuri leikkaa nukan tehokkaasti mutta turvallisesti kaikista materiaaleista. Voit käyttää nukkaleikkuria esimerkiksi neuleille, collegevaatteille, pukukankaille ja huonekaluille.

Lisää vinkkejä nukanpoistoon löydät täältä.


2. Likaiset mokkakengät ovat hyvä diiliPölyiset ja kuraiset mokkakengät ovat vain puhdistuksen päässä uusista kengistä!

Mokkaa pidetään usein vaikeana materiaalina, mutta huollon kannalta mokka on hyvin helppo. Tummille mokkakengille riittää siistimiseen yleensä vesisuihkeella tehostettu harjaus:

1. Suihkuta kengille vettä sumutepullolla.
2. Harjaa kengät kenkäharjalla.
3. Jos väri on kulunut, voi kengät suihkuttaa värillisellä hoitosuihkeella.

Perusteellisempaa puhdistusta vaativat mokkakengät puhdistuvat JASON MARKKin tennarien pesusetillä. Nimestään huolimatta JASON MARKKin tuotteet käyvät myös mokka- ja nupukkikengille.

Tahrat suosittelemme esikäsittelemään mokkakumilla ennen pesua.
Ylläolevat kengät puhdistettiin JASON MARKKin tennarien pesusetillä. Tahrat esikäsiteltiin FAMACOn mokkakumilla.
3. Musta nahka on helppo pelastaaMusta nahka on muihin väreihin verrattaessa kaikkein helpoin huollettava.

Likaisen ja kuluneen mustan nahan saa puhdistamalla ja huoltamalla siistiksi. Myös kulumien ja naarmujen peittämiseen löytyy mustalle aina oikea sävy.

Mustalle nahkalaukulle tai nahkatakille riittää useimmiten kevyt puhdistus ja käsittely nahanhoitoaineella. Naarmuille ja kulumille voi tarpeen tullen käyttää mustaa nahkamaalia.

Nahkahanskoille suosittelemme valitsemaan kevyemmän nahanhoitogeelin.

Nahkakengät saa uudistettua kädenkäänteessä värillisellä kenkävoiteella.4. Keltaiset kainalot eivät ole ehdoton no noKeltaiset kainalot sinetöivät kirpparilöydön yleensä ostokelvottomaksi vaikka vaate olisi muutoin täydellinen. Mutta ei enään, sillä olemme löytäneet ratkaisun keltaisten kainaloiden valkaisuun!

Keltaiset kainalot voi valkaista luonnonmukaisesti happipohjaisella tahrasuolalla. Sama vinkki käy myös tummuneille kauluksille ja hihoille sekä kodintekstiileille.
Ecodoo -tahrasuolan valkaiseva ja tahroja poistava vaikutus perustuu tuotteesta vapautuvaan aktiivihappeen. Aktiivihappi on erittäin ympäristöystävällinen ja myrkytön vaihtoehto sinnikkäiden tahrojen poistamiseen ja sopii siksi hyvin myös herkkäihoisille, lapsiperheille sekä allergikoille.

5. Luonnonmateriaalit kunniaanLuonnonmateriaalit neuleissa ja villakangastakeissa ovat aina tekokuitua parempi vaihtoehto myös huollon näkökulmasta.

Tekokuitu nukkaantuu herkemmin ja nukka on tekokuidussa myös tiukemmin kiinni. Tekokuidun nukkaantuminen ei myöskään vähene ajan kuluessa kuten luonnonkuiduissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekokuidusta nukkaa joutuu poistamaan koko ajan, jolloin vaate ennen pitkää kuluu puhki. Luonnonkuituisten materiaalien nukkaantuminen vähenee ajan kuluessa kun suurin osa irtokuiduista on irronnut materiaalista.

Sekoitemateriaaleissa olisi hyvä olla vähintään 50% luonnonkuitua, jotta luonnonkuidun hyvät ominaisuudet, kuten lämmittävyys ja hengittävyys pääsevät esille.

6. Luonnonpuu on helppo uudistaaKäsittelemättömän luonnonpuupinnan huolto onnistuu varmasti myös noviisilta. Tahrat ja tummentumat häviävät nopealla hionnalla ja öljyämällä luot pintaan lämpimän sävyn ja suojaavan pinnan.

Hiomiseen kannattaa käyttää ensin hieman karkeampaa paperia (noin P80). Lopuksi pinta viimeistellään tasaiseksi hyvin hienolla paperilla (noin P180) ja pyyhitään kostealla ennen öljyämistä.
Act of Caringin ekologinen puunhoitoöljy sopii kaikille luonnonpuisille pinnoille.

7. Anna puhdistukselle mahdollisuusSameat lasiastiat, maljakot ja koriste-esineet palaavat loistoonsa tehopesun jälkeen. Kimurantit muodot saa puhdistettua pulloharjan avulla ja pinttynein lika irtoaa puhdistuskiven voimin. Puhdistuskivellä tehopeset luonnollisesti myös esimerkiki metalliesineet ja keramiikka-astiat.

Hopealusikat ja -korut puhdistuvat ja kiillottuvat saippualla kyllästetyllä puhdistusliinalla.