Huolla-kirjamme

Hyödyllinen KLASSIKKO

21.11.2020 Arkivé Atelier
Kaikki, mitä tiedämme vaatteiden, kenkien ja asusteiden huollosta, on lokakuussa 2020 ilmestyneessä kirjassamme.

Kiinnostuksemme vaatteiden kestävyys- ja vastuullisuuskysymyksiä kohtaan on ollut lähestulkoon aina jollain tavalla läsnä omassa vaatekaapissamme, opinnoissamme ja työskennellessämme vaatetusalalla. Varsinainen kipinä vaatehuoltoa kohtaan syttyi kuitenkin puhtaasti oman vaatekaapin kautta ja esimerkiksi ensimmäisten hintavampien nahkakenkien myötä, kun ne halusi oppia säilyttämään hyvänä mahdollisimman pitkään. Tai kun huomasi, että laadukkaaksi kehuttu klassikkovaate tarvitsikin oikeanlaiset hoitovälineet säilyäkseen siistinä eikä laatu tarkoittanut suoraan sitä, etteikö vaate kaipaisi joskus pientä huolenpitoa.

Huollon tuomat mahdollisuudet ja vaikutukset omaan oloon ja vaatteiden ulkonäköön avasivat pikkuhiljaa uudenlaisen käsityksen siitä, kuinka pukeutua kestävästi, olla tyytyväisempi omiin jo olemassa oleviin vaatteisiinsa sekä tuntea olonsa raikkaaksi ja tyylikkääksi. Vähitellen päämääräksemme alkoi muodostua oivalluksen jakaminen myös muille kokoamalla oppimamme sekä parhaaksi toteamamme huoltoon tarvittavat välineet yhteen paikkaan, mistä kaikki olisi helppo löytää kootusti. Tästä lähti liikkeelle Arkivé Atelier -sivustomme ja verkkokauppamme muutama vuosi sitten. Koimme, että tämä kaikki tulisi myös koota yksien kansien väliin kirjan muotoon, joka vaatetushuolto-aiheen tavoin edustaa meille tiettyä nostalgisuutta ja pysähtymistä itselle tärkeiden asioiden äärelle. Halusimme tehdä kirjan, jota voi selailla kuin lempilehteään saadakseen inspiraatiota ja hyviä vinkkejä omiin huoltohetkiin tai kun kaipaa vaihtoehtoa uuden ostamiselle vuodenaikojen vaihtuessa ja jonka pariin palata vuosienkin päästä tarkistamaan jonkun tietyn asian. Huolla-kirjasta löytyy kaikki tähän asti oppimamme vaatteiden, kenkien ja asusteiden huoltamisesta ja toivomme, että se tarjoaa samanlaisia oivalluksia kuin aiheeseen perehtyminen meillekin aikoinaan.

Kirjamme jakautuu kolmeen osaan:
aiheeseen johdatteleva osa Huollettu sekä hoito-ohjeet Tekstiileille ja Nahalle.

Osa 1: Huollettu


”Jokainen omistamamme vaate, kenkäpari ja asuste ansaitsee huolenpitomme: muutaman harjanvedon, tahrojen puhdistuksen tai pientä kulumien korjausta silloin tällöin. Huollon parissa vietetty aika tekee vaatekaappimme sisällöstä pitkäikäisen muuttaen samalla ajatteluamme – ja jopa tyyliämme. Parhaimmillaan huolto auttaa tutustumaan oman vaatekaapin sisältöön uudelleen ja uudelleen.”
Omalla kohdallamme huoltamisesta on tullut tapa uudistaa omaa oloa ja laittautua – asioita, joita tavoittelemme usein uutta ostamalla. Toisaalta huoltaminen on saanut meidät kiinnittämään enemmän huomiota siihen minkälaiset vaatteet palvelevat elämäämme parhaiten ja miksi. Tästä syystä tuntui luontevalta aloittaa kirjakin näillä samoilla pohdinnoilla: Minkälaisissa tilanteissa huoltaminen voisi olla vaihtoehto uuden ostamiselle? Miten tehdä itselleen ja omaan elämään sopivia, aikaa kestäviä hankintoja? Miten huollettavuus liittyy laatuun? Mikä tekee laadukkaan vaatteen, laukun tai kenkäparin ja mistä sen tunnistaa asiakkaana?

Lupaamme, että tämän osan kirjasta luettuasi näet vaatekaapissasi aivan uutta potentiaalia ja saat kokonaisvaltaisemman käsityksen siitä, minkälaisia hankintoja haluat sinne jatkossa tuoda.

Osa 2: Tekstiilit


”Laadukkailla vaatehuoltovälineillä ja oikeanlaisilla huoltomenetelmillä vaatteet voi saada säilymään siisteinä vuosi toisensa jälkeen. Materiaalituntemuksen kehittyessä oppii hahmottamaan, kuinka erilaiset materiaalit käyttäytyvät, minkälaiseen käyttöön ne sopivat ja kuinka niistä voi pitää huolta.”
Minkälaisilla vaatehuoltovälineillä olisi hyvä aloittaa? Kuinka usein neuleita tulisi pestä ja käsin vai koneessa? Miten poistaa tahrat silkistä? Me kerromme. Kaikki, mitä olet halunnut tietää vaatteiden hoitamisesta, huoltamisesta ja ylipäätään niiden säilyttämisestä hyväkuntoisina pitkään, löytyy Tekstiilit-osasta. Vaatteiden hoito-ohjeet on jaettu materiaalien mukaan, kuten sivustollammekin, joten kirjassa on helppo hypätä suoraan hakemansa materiaalin kohdalle ja löytää sieltä kattavat ohjeet sen huoltoon. Neuvomme parhaat vinkkimme, miten vaate pysyy siistinä päivittäisessä käytössä tai miten tehdä perusteellisempi huolto tahranpoistolla, pesulla, nukanpoistolla, harjauksella tai silittämisellä. Jos olet ikinä pohtinut, miten tietyt vaatekappaleet olisi hyvä säilyttää – hyllyillä viikattuna vai roikkumassa – sekin löytyy täältä. Höyrytys vai silitys, nukkakivi vai nukkakampa – me autamme valinnassa. Jokaista materiaalia käsittelevä luku sisältää myös tietoa kyseisen materiaalin ominaisuuksista, huollettavuudesta sekä laadusta. Kirjassa käsitellään etupäässä luonnonkuituisten materiaalien hoitoa, mutta monissa hoito-ohjeissa vinkataan myös, miten ohjetta voi soveltaa vastaavalle keinokuituiselle yksilölle.

Tekstiili-osa inspiroi tuulettamaan villaneuleet käytön jäljiltä, harjaamaan lempibleiserin puhtaaksi pölystä, silittämään silkkipaidan ennen maanantaiaamua tai raikastamaan farkut muilla keinoilla kuin pesulla. Tai vain viemään likaantuneen puuvillapaidan ulos ja antaa auringonvalon haalistaa tahrat. Nämä ohjeet luettuasi tiedät myös, miksi vaatekaapin oleellisimpiin huoltovälineisiin lukeutuvat luonnonharjaksinen vaateharja ja vaatehöyrystin.

Osa 3: Nahka

”Oikeanlaisilla nahan huoltoaineilla, -välineillä ja -menetelmillä voi parhaimmillaan saada aikaan hämmästyttäviäkin vaikutuksia. Nahkatuotteiden huoltaminen helpottuu ja selkeytyy, kun alkaa hahmottaa erilaisten nahkojen ominaisuuksia ja mieleen alkaa kirkastua, minkälaiset asiat vaikuttavat nahkatuotteiden huollon tarpeeseen.”

Nahkaa voisi verrata ihoon, sillä erilaisia nahkoja on paljon: ohuita ja paksumpia sekä eri tavoin viimeisteltyjä. Oikeanlaiseen huoltoon vaikuttavat kaikki nämä asiat, ja kuten ihonhoidossakin – myös se, miten sitä on hoidettu aikaisemmin tai kuinka kuivaksi se on ehkä päätynyt käytössä. Aihe on siis laaja, muttei ollenkaan mahdoton sisäistää. Kirjassamme nahan hoito-ohjeet on jaettu tekstiilien tavoin tyypeittäin sekä vielä erikseen kengille omansa sekä laukuille, asusteille ja nahkavaatteille omansa, joten tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi perehtymällä ensin mokkanahkakenkien hoito-ohjeeseen, jos sellaiset löytyy kaapista, ja jatkaa vaikka lampaannahkaisten laukkujen ohjeeseen, jos kaipaa vaikka lisätietoa ennen uuden hankinnan tekoa. Hoito-ohjeiden lisäksi kirjasta löytyy erilaisista nahkatyypeistä kertova luku, jonka avulla voi oppia tunnistamaan erilaiset nahat toisistaan ja minkälaiseen käyttöön ne soveltuvat parhaiten. Nahan hoidossa oikeanlaisilla välineillä ja pienillä teoilla, kuten päivittäisellä siistimisellä tai säilytyksellä, on suuri vaikutus tuotteen ulkonäköön ja kestävyyteen. Nahka-osasta löytyy suosituksemme hoitovälineistä ja -aineista ja parhaat vinkkimme myös kuluneimpien kenkien, laukkujen tai asusteiden uudistamiseen.

Suosittelemme tähän osaan perehtymistä erityisesti huoltohetkien lomassa, jolloin kirjan voi avata avuksi ja keittää kylkeen kupin kahvia. Tai jos haluat viettää rennon hetken lukien kiiltonahan historiasta. Tai jos kaipaat apua uusien kenkien hankintaan tai mietit, miten kulunutta vintage-laukkua voisi hoitaa. Tämä on varmasti kirjassa se osa, johon itse palaamme useimmiten tarkastamaan jonkin asian, koska aihe vie todellakin mennessään ja ohjeilla aikaansaadut tulokset ovat hätkähdyttäviä.

&
Esittelemiemme päälukujen lisäksi kirjan loppuosasta löytyy myös tietoa vaatteiden hoito-ohjesymboleista, pesukoneiden tavallisimmista pesuohjelmista sekä suosittelemaamme lisälukemista aiheeseen liittyen.

Huolla-kirja kaupassamme