Astu huolettomasti syksyyn

Suojaus paitsi pidentää kenkien käyttöikää myös helpottaa elämää.

Syksyn saapuessa kenkähyllyn valikoima vaihtuu pikkuhiljaa kevyemmistä kesäkengistä kohti nilkkureita ja syksyisempiä malleja – osa tuttuja luottopareja, osa ehkä uusia hankintoja. Perusteellisella suojauksella askeleet kohti syksyä muuttuvat huolettomammiksi ja arki helpottuu. Kerromme miksi.

Suojaus nopeuttaa kenkien siistimistä ja puhdistusta


Suojatut kengät on helppo pitää siistinä, sillä lika jää suojatun materiaalin pintaan, jolloin siistimiseen riittää yleensä vain harjaus kenkäharjalla. (Poikkeuksena kiiltonahka, josta lika pyyhitään sienellä tai puuvillaliinaliinalla.)

Esimerkiksi mokka on perinteisesti araksi mielletty materiaali, mutta perusteellisella suojauksella se on itseasiassa yksi helpoimmin siistinä pidettävistä kenkämateriaaleista: suojattujen mokkakenkien siistinä pitämiseen riittää yleensä vain harjailu käyttöjen välissä ja perusteellisempi puhdistus kerran kaksi vuodessa. Harjauksen puhdistustehoa voi lisätä suihkuttamalla kengille vettä ennen harjausta, jotta lika tarttuu kenkäharjaan paremmin.
Suojasuihke kannattaa suihkuttaa mokkakenkiin kahdessa osassa parhaan suojan luomiseksi: nahkakuidut harjataan ensin toiseen suuntaan, suihkutetaan kerros suojasuihketta ja annetaan imeytyä noin kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen nahkakuidut harjataan vastakkaiseen suuntaan, suihkutetaan toinen kerros ja annetaan imeytyä vähintään puoli tuntia ennen käyttöönottoa.

Suojaus tekee uusien kenkien käytöstä huolettomampaa


Uusien kenkien käyttö on huolettomampaa, kun ne suojaa hyvin ennen käyttöönottoa. Kengät toki yleensä väistämättäkin likaantuvat ja kolhiintuvat ajan myötä käytössä, mutta hyvällä suojauksella puhdistusta ja vaurioiden peittämistä voi helpottaa jo ennalta. Esimerkiksi kovavahalla suojattuun pintanahkaan tulleet pienet kolhut ja naarmut voi helpoimmillaan tasoittaa ihan vain harjaamalla tai sormella hieromalla. Vahatun nahan pintaan tulleen lian saa niin ikään harjattua pois ja harjaus myös samalla aktivoi uudelleen vahaa ja uusii näin nahan kiiltoa. Hoitoaine vahan alla auttaa säilyttämään nahan ravittuna ja ehkäisee näin värin haalistumista ja kulumista.

Kovavaha kannattaa valita värillisenä jos mahdollista. Varsinkin tummiin sävyihin kannattaa käyttää värillistä vahaa, sillä väritön vaha saattaa alkaa samentaa tummia sävyjä ajan kuluessa. Kovavaha on läpikuultavaa, joten sävyn ei tarvitse olla yksiyhteen. Vaha levitetään etu- ja keskisormen ympärille kiedotulla pehmeällä puuvillaliinalla.

SUOJAA NÄILLÄ TUOTTEILLA


Kangas-, mokka- ja nupukki


Kangas-, mokka- ja nupukkikengät suojataan suojasuihkeella. Syys- ja talviaikaan suosittelemme suojaukseen hieman tuhdimman suojan antavan suojausuihkeen. Mahdolliset pintanahkaiset osat kannattaa käsitellä hoitoaineella ennen suojasuihketta.

Pintanahka


Pintanahkaiset kengät käsitellään ensin nahanhoitoaineella ja suojataan kenkävahalla. Hoitoaineen ja vahan väliin voi halutessaan laittaa kenkien värisen kenkävoiteen, joka syventää väriä ja tuo lisäsuojaa.

HUOM. Hyvin pehmeille ja ohuille nahoille (esim. lampaannahka) sekä kosteudelle herkille nahoille kannattaa valita hoitoaineeksi kevyempi nahanhoitoaine ja suojaukseen suojasuihke. Kovavahaa voi laittaa lisäsuojaksi kenkien kolhuille alttiisiin osiin, kuten kärkeen ja kantaan.

Rasvanahka


Rasvanahka on jo valmistusvaiheessa kyllästetty erilaisin rasvoin ja vahoin kosteutta ja likaa hylkiväksi sekä hyvin kulutusta kestäväksi, minkä ansiosta uusien rasvanahkakenkien käsittely ei yleensä ole tarpeen. Jos kuitenkin kengät ovat olleet pitkään varastoituna tai esimerkiksi myymälässä esillä, voi käsittely nahkarasvalla olla jo ennen käyttöönottoa tarpeen, sillä rasvat ja vahat haihtuvat ajan kuluessa nahasta. Rasvanahassa tulisi olla pehmeän vahamainen tuntu eikä sen tulisi imeä vettä silloin kun se on sopivan kyllästetty. Jos olet epävarma rasvauksen tarpeesta, voit käsitellä kengät kevyesti nahkarasvalla ja katsoa imeekö nahka rasvan. Nahkarasvaa lisätään kevyt kerros noin kolmen kuukauden välein jos kengät ovat säännöllisessä käytössä. Muutoin rasvanahkakengille riittää harjailu käyttöjen väleissä.

Kiiltonahat


Kiiltonahkaiset kengät suojataan kiiltonahalle sopivalla Saphir Vernish Rife -hoitoaineella. Vernish Rife auttaa säilyttämään kiiltonahan pehmeänä ja joustavana, ja ehkäisee näin murtumien syntymistä. Hoitoaine tuo myös kevyen suojan hankaumia ja naarmuja vastaan. Mustille kengille kannattaa valita musta hoitoaine ja muille sävyille väritön.

Kuvat: Päivi Mäkelä

Ohjeessa mainitut tuotteet kaupassa