Kenkäharja

Hyödyllinen Klassikko


Kenkäharja on vaateharjan tavoin ollut monilta unohduksissa pitkään, vaikka se on olennaisin väline kenkien huollossa.

Kenkäharjaa voi käyttää niin päivittäiseen pikaiseen siistimiseen kuin perusteellisemman huollon yhteydessä puhdistukseen ja kiillotukseen. Kenkäharjalla harjaus on salaisuus siihen, että nahka alkaa huoltoaineiden levityksen jälkeen jälleen kiiltää. Jos nahkakenkiä ei harjaa sen jälkeen kun niille on levittänyt esimerkiksi hoitoainetta tai vahaa, jää nahka tahmaiseksi ja sameaksi. Vasta harjaus aktivoi huoltoaineet ja saa nahan kiiltämään.

Kenkäharjaa voi käyttää erilaisille pintanahoille, mokalle, nupukille, keinonahoille ja kangaskengille. Hevosenharjas on kenkäharjan harjasten materiaaliksi paras, sillä se on useimmille nahoille sopivan pehmeä, mutta toisaalta sopivan karkea puhdistaakseen ja kiillottaakseen. Nahkalaukkujen, -asusteiden ja -vaatteiden huoltoon kannattaa hankkia pehmeämpi nahkaharja. Nahkaharjassa on pidemmät harjakset kuin kenkäharjassa, mikä tekee siitä pehmeämmän ja hellävaraisemman.
Redecker-kenkäharjaa on saatavilla verkkokaupassamme mustana ja vaaleana. Tummille ja vaaleille kengille kannattaa hankkia omat harjansa värin leviämisen välttämiseksi. Redecker kenkäharjat valmistetaan Saksassa. Bürstenhaus Redecker on perheyritys, joka on säilynyt samassa suvussa jo kolmen sukupolven ajan.

KAKSI SYYTÄ KÄYTTÄÄ KENKÄHARJAA


1. Kenkiä ei tarvitse huoltaa niin useasti, kun niitä harjaa säännöllisesti kenkäharjalla


Kun nahkaiset kengät on suojattu kovavahalla, jää lika ja kosteus nahan pintaan. Käytön jälkeen pintalian voi harjata nopeasti pois kenkäharjalla. Harjaus aktivoi samalla vahaa uusien kenkien kiiltoa. Säännöllisellä kenkäharjan käytöllä voi oleellisesti pidentää perusteellisempien huoltokertojen väliä ja säilyttää kengät siisteinä päivästä toiseen. Säännöllisessä käytössä olevat kengät voivat säilyä pelkällä harjauksella siisteinä ja kiiltävinä parhaimmillaan jopa viikkoja.

2. Kenkäharja on mokka- ja nupukkinahkaisten kenkien paras ystävä


Tumma mokka- ja nupukki ovat mielestämme helppohoitoisimmat materiaalit kenkiin, sillä niiden siistinä pitämiseen riittää suojaus suojasuihkeella ja harjaus kenkäharjalla.

Etenkin tumma mokka- ja nupukki muuttuvat käytössä nopeasti sameaksi, kun niiden pintaan tarttuu pölyä ja hiekkaa. Mokka- ja nupukkikengät saa kuitenkin helposti siistittyä harjaamalla ne perusteellisesti edestakaisin vedoin kenkäharjalla. Puhdistumisen tehostamiseksi kengille voi suihkuttaa vettä sumutepullolla ennen harjausta. Harjaus elävöittää samalla mokka- ja nupukkinahkojen tekstuurista pintaa.

Kuvat: Päivi Mäkelä
Kenkäharjat kaupassamme