Vaatekaapin uudistus: Talvi osa II

Vanhasta uudeksi.

Vierailimme ystäviemme vaatekaapeilla ja poimimme mukaamme huollettavaksi muutamia heidän jo elämää nähneitä talven luottovaatteita. Tässä juttusarjassa esittelemme huollettavaksi valikoituneet vaatteet ja näytämme minkälaisen muutoksen niissä saimme huoltamalla aikaan. Juttusarjalla haluamme inspiroida katsomaan omaa vaatekaappia uusin silmin tulevan kauden edessä – kaivattu uudistus ja skarppi olo voivat joskus löytyä lähempää kuin osasimme kuvitellakaan.

Juttusarjan toisessa osassa huollamme nyppyyntyneet suorat housut, mokkatennarit ja villapipon.

1. Nyppyyntyneet housut


Huoltamamme housut on hankittu uutena ja ne ovat olleet satunnaisessa käytössä muutamien kuukausien ajan. Sittemmin housut ovat jääneet kaapin pohjalle nyppyyntymisen vuoksi. Housujen materiaali on 63% polyesteri, 32% viskoosi, 5% elastaani. Nyppyyntymiseen liittyy ainakin kaksi tekijää: korkea tekokuitupitoisuus sekä hankautuminen. Housut olivat nukkaantuneet erityisesti vyötäröltä, johon paitojen ja takkien helmat ovat hankautuneet. Pyöräilyn vuoksi myös housujen takaosassa oli runsaasti nukkaa.
Ensimmäisessä kuvassa: Housut ennen huoltoa. Toisessa kuvassa: Housut huollon jälkeen.

Housujen muutos oli käsinkosketeltava. Myös pintatuntuma muuttui sileäksi.


VÄLINEET1. Nukanpoisto: Steamery Stockholm -nukkaleikkuri

2. Viimeistely: Kent CP6 tai CC2 -vaateharja + sumutepullo

Lisäksi: Silityslauta työalustaksi, höyrystin tai silitysrauta

HUOLTO-OHJE1. Nukanpoisto


Levitä housut tasaisesti silityslaudalle ja harjaa irtolika vaateharjalla. Tarkastele materiaali samalla mahdollisten langannousujen varalta. Jos huomaat kankaassa langannousuja, voit painaa ne ompeluneulan tylpällä päällä materiaalin kääntöpuolelle, jottei leikkuri leikkaa lankaa poikki. Nukkaleikkuria käyttäessä muista nämä neljä asiaa:

1. Varmista, että kangas on tasaisesti alustaa vasten.

2. Pidä materiaalia paikoillaan toisella kädellä.

3. Liikuttele leikkuria hellästi materiaalin pinnalla, älä paina.

4. Vältä viemästä leikkuria tikkausten kohdalle. Tarvittaessa vie leikkuri varovasti vain aivan tikkauksen pinnalla siistiäksesi sen.

2. Viimeistely:


Harjaa housut vielä kertaalleen osio kerrallaan läpi niin, että sumutat niiden pintaan vettä ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin pölyhiukkaset, karvat ja irtolian. Höyrytä tai silitä housut ja vie ne tuulettumaan.
Ennen / Jälkeen

2. Mokkatennarit


Huoltamamme tennarit on hankittu uutena ja ne ovat olleet kaksi talvea aktiivisessa arkikäytössä kävellessä ja pyöräillessä. Kenkiä on välillä harjattu kenkäharjalla, mutta niitä ei ole suojattu koskaan tai huollettu muutoin. Kengät ovat tummuneet kauttaaltaan – erityisesti sisäsyrjistä pyörän kampien hankauksesta.
Ensimmäisessä kuvassa: Tennarit ennen huoltoa. Toisessa kuvassa: Tennarit huollon jälkeen.

VÄLINEET MOKKATENNARIEN HUOLTOON1. Kengännauhojen puhdistus: Esim. Marseille-saippua

2. Pohjien puhdistus: Esim. Marseille-saippua tai soodatahna (1rkl ruokasoodaa + 1tl vettä) + kynsiharja tai vanha hammasharja

3. Tahrojen ja tummentumien esikäsittely: Mokkakumi + tarvittaessa pieni puukko

4. Päällisten pesu: FAMACO - mokkanahan puhdistusaine

5. Kuivaus ja pinnan pehmitys: Froteepyyhe, sanomalehtipaperia ja kumiharja

6. Värin tasoitus ja suojaus: Saphir - sävyttävä hoitoaine mokalle ja nupukille

Lisäksi: Kenkäharja ja lepolestit


HUOLTO-OHJE MOKKATENNAREILLE1. Kengännauhojen puhdistus


Tekstiiliset kengännauhat voi pestä käsin esimerkiksi Marseille-saippualla tai pesupussissa pesukoneessa.

Vinkki:

Jos nauhat ovat polyesteria ja niiden pinta rispaantunut, voi nauhoja kokeilla siistiä ja vahvistaa viemällä ne koko pituudeltaan kynttilän tai sytkärin liekin läpi. Nopea poltto sulattaa pintaan nousseet langan– ja kuidunpätkät ja ehkäisee näin purkautumista. Puuvillanauhoja ei voi vahvistaa polttamalla, sillä puuvilla ei sula kuten muovipohjainen polyesteri. Kuluneimpia kohtia voi kokeilla vahvistaa myös parsimalla. Tarvittaessa parsimisessa voi kokeilla käyttää lisävahvistuksena esimerkiksi ohutta silitettävää tukikankaan- tai kangaspaikanpalaa. Mielikuvistusta kannattaa käyttää varsinkin jos samankaltaisia nauhoja on vaikea löytää!

2. Pohjien puhdistus


Harjaa pohjat kauttaaltaan esimerkiksi Marseille-saippualla tai soodatahnalla. Huuhtele ja toista pesu tarvittaessa. Kuivaa pohjat lopuksi.

3. Tahrojen ja tummentumien esikäsittely


Harjaa kengät ensin perusteellisesti kenkäharjalla. Kumita tahrat ja tummentuneet alueet perusteellisesti mokkakumilla. Kovettumia voi kokeilla rapsuttaa terävällä veitsellä. Perusteellinen tahrojen esikäsittely ennen puhdistusta tuo aina parhaan lopputuloksen. Ohjeemme kengät kumitimme kauttaaltaan mokkakumilla, sillä kengät olivat kauttaaltaan hyvin tummuneet.

4. Päällisten pesu


Tahrojen ja tummentumien esikäsittelyn jälkeen kengät pestään a href="/products/mokkanahan-puhdistusaine-famaco" target="blank">mokkanahan puhdistusaineella. Pesu kannattaa tehdä lavuaarissa, ammeessa tai esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla, sillä sen aikana kengät kastellaan kokonaan vesirajojen välttämiseksi ja huuhdellaan lopuksi juoksevan veden alla. Veden joutumista kenkien sisään on kuitenkin aina hyvä välttää.

Tee pesuaineliuos (noin 1rkl pesuainetta/ 2,5dl vettä) lavuaarin pohjalle tai pieneen astiaan. Esikastele kengät ennen saippuointia, jotta pesuaine leviää paremmin. Jos pesuaineen mukana tuleva harja tuntuu liian pieneltä voi työvälineenä käyttää esimerkiksi vanhaa kynsiharjaa. Kynsiharjan on hyvä olla luonnonharjaksinen, sillä muoviharjas voi olla joillekkin mokkalaaduille liian kova. Työvälineenä voi käyttää myös vaahtomuovi- tai luonnonsientä jos haluaa olla erityisen varovainen.

Kasta harja tai sieni pesuaineliuokseen ja saippuoi kengät kauttaaltaan pyörivin liikkein. Huuhtele kengät saippuoinnin jälkeen juoksevan veden alla niin ikään harjaa tai sientä apuna käyttäen ja pyöriviä liikkeitä suosien. Pyörivät liikkeet auttavat puhdistamaan tekstuurisen pinnan tehokkaimmin. Toista pesu tarvittaessa.

5. Kuivaus ja pinnan pehmitys


Kääri kengät froteepyyhkeeseen pesun jälkeen ja painele enimmät vedet pois. Vaaleiden sävyjen kuivaukseen kannattaa valita valkoinen pyyhe, jottei pyyhe varmasti päästä väriä kengille. Täytä kengät tasaisesti sanomalehtipaperilla ja muotoile ne huolellisesti takaisin muotoonsa. Ryppyjä ja kuhmuja kannattaa välttää, sillä niitä on hyvin vaikea tasoittaa kenkien kuivuttua. Vaaleiden tai vaaleavuoristen kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää esimerkiksi vanhaa lakanakangasta tummumisen välttämiseksi.

Täytön jälkeen harjaile kenkiä kumiharjalla edestakaisin liikkein ja jätä ne kuivumaan tasaiseen huoneenlämpöön. Lämmönlähteiden kuten patterien läheisyyttä tulee välttää kuivumisen aikana, jottei nahka vaurioidu liiasta lämmöstä. Kuivuminen kestää yleensä noin yhden päivän. Kuivumisen aikana kenkiä on hyvä välillä harjailla kumiharjalla jälkikäsittelyn helpottamiseksi.

Kuiviin kenkiin kannattaa laittaa lepolestit, jotta muoto ja kenkien malli oikenee vieläkin paremmin. Kuiva mokka voi tuntua hyvin karhealta ja kovalta, mutta se kuuluu asiaan. Kastuessa pinnan nahkakuidut painuvat kasaan, minkä vuoksi pinta menettää pehmeytensä. Harjaile kenkiä edestakaisin vedoin kumiharjalla pehmittääksesi pinnan. Harjauksessa kannattaa käyttää reippaasti voimaa, sillä liian hellä harjaus ei riitä pehmittämään nahkaa. Puhdista irtokuidut harjaamalla kengät vielä lopuksi kenkäharjalla.

6. Värin tasoitus ja suojaus


Käsittele kengät värillisellä hoitosuihkeella, mikäli väri on kulunut. Jos oikeaa sävyä ei löydy, voit käyttää väritöntä hoitosuihketta. Myös väritön hoitosuihke auttaa syventämään haalentuneita värejä. Jos väri ei tunnu kaipaavan uudistusta, voit käyttää vain suojasuihketta.

Suihkeet on hyvä suihkuttaa kahdessa erässä parhaan lopputuloksen ja suojan saavuttamiseksi: harjaa nahkakuidut ensin kauttaaltaan ylös, suihkuta kevyt kerros ja anna aineen annetaan imeytyä noin 10 minuuttia. Harjaa tämän jälkeen nahkakuidut alas, suihkuta toinen kevyt kerros ja anna imeytyä. Jos käytät myös hoitosuihketta, riittää suojasuihketta vain yksi kerros. Harjaa pinta vielä lopuksi kenkäharjalla. Valmista!Lisää ohjeita kenkien huoltoon ohjearkistossa.
Ennen / Jälkeen

3. Villapipo


Pipo on hankittu uutena vuosi sitten ja se on ollut yhden talven päivittäisessä käytössä. Pipoa on huollettu säännöllisesti harjaamalla, mutta ennen kesäsäilytystä pipoa ei ollut huollettu. Neuloksen pinnassa oli paljon pölyä ja irtolikaa, mutta muilta osin pipo oli hyvässä kunnossa ja huoltoon riittikin vain perusteellinen harjaus pehmeällä CP6-vaateharjalla.
Ensimmäisessä kuvassa: Pipo ennen harjausta ja harjaukseen käytetty CP6-vaateharja. Toisessa kuvassa: Pipo harjauksen jälkeen.

VÄLINEET VILLAPIPON HUOLTOON1. Harjaus: Kent CP6-vaateharja ja sumutepullo

2. Nypynpoisto: Materiaalille sopiva nukanpoistoväline

HUOLTO-OHJE VILLAPIPOLLE1. Harjaus


Levitä pipo napakalle tyynylle ja harjaa se sisältä ja ulkoa edestakaisin vedoin pehmeällä CP6-vaateharjalla. Tue pipoa harjatessa toisella kädellä ja harjaa neuloksen suuntaisesti.

2. Nukanpoisto


Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa paikallisesti materiaalille sopivalla nukanpoistovälineellä. Pörröisille ja paksuille neuloksille sopii yleensä parhaiten nukkakivi ja hyvin sileille neuloksille nukkakampa. Paljon tekokuituja sisältävät sileät neulokset kannattaa käsitellä nukkaleikkurilla.

3. Viimeistely


Harjaa pipo vielä kertaalleen läpi vaateharjalla niin, että sumutat neuloksen pintaan vettä ennen harjausta. Vesisuihke auttaa poistamaan viimeisetkin irronneet kuidut, pölyhiukkaset ja karvat.


Lisää ohjeita villaneulosten huoltoon ohjearkistossa.