Vaatekaapin uudistus: Talvi osa I

Vanhasta uudeksi.

Vierailimme ystäviemme vaatekaapeilla ja poimimme mukaamme huollettavaksi muutamia heidän jo elämää nähneitä talven luottovaatteita. Tässä juttusarjassa esittelemme huollettavaksi valikoituneet vaatteet ja näytämme minkälaisen muutoksen niissä saimme huoltamalla aikaan. Juttusarjalla haluamme inspiroida katsomaan omaa vaatekaappia uusin silmin tulevan kauden edessä – kaivattu uudistus ja skarppi olo voivat joskus löytyä lähempää kuin osasimme kuvitellakaan.

Ensimmäisessä osassa huollamme villakangastakin, merinovillaneuleen ja nahkanilkkurit.

1. Villakangastakki


Takki on hankittu käytettynä muutamia vuosia sitten ja ollut satunnaisesti käytössä syys- ja talvikausina. Takin villakangas on 51% villaa ja 49% polyesteria. Tekstuurinen pinta on vuosien varrella kerännyt runsaasti karvoja ja pölyä sekä vaaleampaa kuitua kaulahuivista tehden pinnasta nukkaisen ja samean näköisen.

Takin uudistamiseen riitti perusteellinen harjaus kaksipuolisella Kent CC20 -vaateharjalla. Harjatessa irtoamattomat yksittäiset nukkapallot nypittiin sormin. Villakangastakkien huolto kannattaakin aina aloittaa harjauksesta, sillä usein jo harjaus riittää siistimään materiaalin ja poistaa myös suurimman osan nukasta. Vaateharja on aina nukanpoistovälineitä hellävaraisempi huoltoväline.
Ensimmäisessä kuvassa: Takki ennen huoltoa. Toisessa kuvassa: Takki huollon jälkeen.

Kuvan Kent CC20-vaateharja sopii monipuolisesti erilaisten paksujen villakankaiden huoltoon, oli sitten kyseessä esimerkkimme kaltainen bukleepintainen villakangas, sileä villakangas tai vaikka kuohkea mohairsekoitekangas. Myös muita valikoimamme vaateharjoja voi käyttää villakankaille. CC20 on jäykkien harjastensa ansiosta tehokkain valinta villakankaille.

VÄLINEET VILLAKANGASTAKIN HUOLTOONKent CC20 –vaateharja + suihkepullo

Silityslauta työalustaksi

Lisäksi tarvittaessa materiaalille sopiva nukanpoistoväline.

HUOLTO-OHJE VILLAKANGASTAKILLE1. Harjaus ja nukanpoisto


Harjaa takki Kent CC20 -vaateharjalla osio kerrallaan läpi materiaalin tekstuurin mukaisesti (yleensä pystysuunnassa). Tue vaatetta toisella kädellä ja harjaa jokainen kohta läpi napakasti kumpaankin suuntaan, jotta lika ja irtokuidut irtoavat pinnan tekstuurin molemmin puolin. Harjaa myös takin sisäkäänteet. Aloita harjaus harjan pitkäharjaksisella puolella ja käytä tarvittaessa lyhyempiharjaksista puolta, jos pehmeämpi puoli ei tuota riittäviä tuloksia. Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa materiaalille sopivalla nukanpoistovälineellä. Yksittäiset nukkapallot kannattaa nyppiä sormin.

2. Viimeistely


Harjaa takki vielä kertaalleen osio kerrallaan läpi niin, että sumutat takin pintaan vettä ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin pölyhiukkaset, karvat ja irtolian. Höyrytä takki ja vie se tuulettumaan.

Käytä nukanpoistovälineitä harkiten


Nukanpoistovälineitä käyttäessä on hyvä pitää mielessä, että irtoava kuitu on aina pois materiaalin kuohkeudesta, paksuudesta ja lämmittävyydestä. Tästä syystä nukanpoistovälineitä kannattaa käyttää mahdollisimman säästeliäästi ja mieluiten vain paikallisesti. Liiallinen nukkakamman ja -kiven käyttö voi myös rikkoa materiaalin pintaa tehden siitä entistäkin nukkaavamman. Yksittäiset nukkapallot kannattaa nyppiä sormin tai leikata varovasti saksilla. Hyvin sileille villakankaille kannattaa käyttää nukkaleikkuria nukkakamman tai -kiven sijaan.

Ennen / Jälkeen

Perusteellisella harjauksella myös kankaan väri tasoittuu ja kirkastuu.


2. Merinovillaneule


Neuletakki on hankittu noin vuosi sitten käytettynä ja se on ollut viikoittain käytössä lähes vuoden ympäri. Neule on pesty oston jälkeen muutamia kertoja, mutta sitä ei ole huollettu muulla tavoin. Neuleen pintaan ei ole tullut juurikaan nukkaa, mutta pinta on pölyinen ja epätasainen.

Helpoin tapa säilyttää neuleet siistinä, on korvata tarrarulla pehmeällä vaateharjalla. Vaateharja paitsi puhdistaa pölyn, karvat ja irtolian, myös silottaa materiaalin pintaa ja ehkäisee nukkaantumista. Kun harjaamisesta tulee tapa (=harjaamiseen koukuttuu), huomaa että neuleet eivät päädy enää kovin nuhjuiseen kuntoon missään vaiheessa. Vaateharjan puhdistustehoa voi lisätä sumuttamalla neuleelle vettä ennen harjausta. Erityisesti tummat sävyt hyötyvät vesisuihkeesta. Vesisuihkeen kanssa harjaus toimii kuin kevyenä pesuna ilman varsinaista pesemistä ja näin pidentää neuleen pesuvälejä.
Harjattu ja silitetty neule on sileä ja napakka.

Ensimmäisessä kuvassa: Neule ennen huoltoa.
Toisessa kuvassa: Neule huollon jälkeen.


VÄLINEET MERINOVILLANEULEEN HUOLTOONKent CP6 -vaateharja + suihkepullo

Vaatehöyrystin tai höyrysilitysrauta (prässäykseen voi käyttää myös tavallista silitysrautaa)

Napakka tyyny työalustaksi

Lisäksi tarvittaessa: nukkakampa


HUOLTO-OHJE MERINOVILLANEULEELLE1. Harjaus ja nukanpoisto


Levitä neule napakalle tyynylle ja harjaa se kauttaaltaan läpi pehmeällä CP6-vaateharjalla. Myös sisäpuoli kannattaa harjata läpi raikkaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Harjatessa vaatetta tuetaan toisella kädellä ja toisella kädellä harjataan neuloksen suuntaisesti (yleensä pystysuunnassa). Usein jo pelkkä harjaus riittää siistimään sileät merinovillaneuleet.
Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa paikallisesti nukkakammalla tai nyppiä yksittäiset nukkapallot sormin. Nukkakampaa käytettäessä vaatetta tuetaan toisella kädellä ja toisella kädellä liikutetaan kampaa neuloksen suuntaisesti hellästi painaen. Painetta voi tarvittaessa lisätä kunnes nukka irtoaa.

2. Viimeistely


Harjaa neule vielä kertaalleen läpi vaateharjalla niin, että sumutat neuleen pintaan vettä ennen harjausta. Vesisuihke auttaa poistamaan viimeisetkin irronneet kuidut, pölyhiukkaset ja karvat. Lopuksi neuleen voi vielä höyryttää. Sileät ja ohuet neuleet voi myös silittää tai prässätä. Pörröisiä ja paksuja neuleita ei kannata silittää tai prässätä, jotteivat ne menetä kuohkeuttaan.

Neuleiden silitys:


Neuleen voi silittää höyrysilitysraudan alhaisimmalla lämpötilalla neuleen nurjalta puolelta. Ennen silitystä neule kostutetaan sumuttamalla siihen vettä, sillä kostea villa kestää paremmin kuumuutta. Jos neuletta haluaa käsitellä erityisen hellävaraisesti, voi sen silittää silitysliinan läpi (esim. lakanakangas). Käytä silittäessä runsaasti höyryä ja liikuta rautaa silmukoiden suuntaisesti. Kostuta neuletta tarvittaessa jos se kuivuu silityksen edetessä. Joustinneulepinnat kannattaa silittämisen sijaan höyryttää, jotteivat ne menetä joustavuuttaan. Anna neuleen kuivua lopuksi henkarilla tai tuolin selkänojalla.

Neuleiden prässääminen:


Prässäys tehdään ilman silitysraudan höyryä vaatteen oikealta puolelta kostean liinan läpi. Prässäysliinaksi sopii esimerkiksi kaksinkerroin taiteltu lakanakangas. Prässäyslämpötila valitaan prässättävän neuleen hoito-ohjeen mukaan. Asettele neule tasaisesti silityslaudan päälle, kastele prässäysliina viileällä vedellä ja asettele se tasaisesti vaatteen päälle. Liikuttele silitysrautaa liinan päällä painelemalla; kevyt sihinä kuuluu asiaan. Sihinän loppuminen kertoo, että liina on kuiva. Tarvittaessa liinan voi kostuttaa uudelleen. Joustinneulepinnat kannattaa prässäämisen sijaan höyryttää, jotteivat ne menetä joustavuuttaan. Anna neuleen kuivua lopuksi henkarilla tai tuolin selkänojalla.

Vinkki


Jos neuleen pintaan on noussut häiritseviä kuituja, jotka tekevät pinnasta pörröisen, voi pinnan tasoittaa varovasti nukkaleikkurilla: Levitä neule tasaisesti napakan tyynyn päälle ja varmista, ettei käsiteltävällä pinnalla ole langannousuja, jottei leikkuri leikkaa lankoja poikki. Langannousut voi painaa neuleen kääntöpuolelle ompeluneulan tylpällä päällä. Nukkaleikkuria ei tulisi painaa materiaalia vasten vaan leikkuria liikutetaan kevyesti neuleen pinnalla ja neuletta pidetään paikoillaan toisella kädellä.
Ennen / Jälkeen

3. Nahkanilkkurit


Nilkkurit on hankittu uutena neljä vuotta sitten ja niitä on käytetty satunnaisesti syksystä kevääseen. Kenkiä ei ole koskaan suojattu tai huollettu. Niiden nahka on hyvin kuiva ja väri haalistunut.

Nilkkurit on valmistettu semianiliininahasta. Semianiliininahan pinta on luonnollisen oloinen, väri vivahteikas ja nahka tummuu kosteudesta. Ohuen pintakäsittelyn ansiosta kulumat ja naarmut semianiliininahassa ovat yleensä helposti huollettavissa, sillä kontrasti kuluneen ja parempikuntoisen pinnan välillä ei yleensä ole kovin suuri. Huoltoaineet kiinnittyvät ohuesti pintakäsiteltyyn nahkaan hyvin. Vertailuksi paksusti peitevärjätyistä nahoista (pinta maalatun oloinen) vauriot voi olla vaikeampi huoltaa piiloon, sillä vauriot maalipinnassa näkyvät usein selvemmin ja usein myös näyttävät ikävämmältä. Vauriot vaaleissa ja kirkassävyisissä peitevärjätyissä nahoissa voivat vaatia peittyäkseen nahan väristä nahkamaalia, tummiin sävyihin riittää usein kenkävoide.
Huolto tasoitti kenkien värin ja lepolestit suoristivat taipuneet kärjet.

Ensimmäisessä kuvassa: Kengät ennen huoltoa. Toisessa kuvassa: Kengät huollon jälkeen.


VÄLINEET NAHKANILKKURIEN HUOLTOON1. Puhdistus: Saphir Leather Soap -nahkasaippua (+ luonnonsieni)

2. Hoito: FAMACO -nahanhoitoaine

3. Värin tasoitus: Kenkien värinen FAMACO -kenkävoide

4. Suojaus: Kenkien värinen FAMACO -kenkävaha

Lisäksi: levityssieni, pehmeä puuvillaliina, kenkäharja ja lepolestit


HUOLTO-OHJE NAHKANILKKUREILLE1. Puhdistus


Irrota ensin mahdolliset nauhat ja avaa soljet. Harjaa irtolika kenkäharjalla. Nahkasaippuan käyttöön paras työväline on luonnonsieni, mutta myös saippuan mukana tulevaa sientä voi käyttää.
Laske haaleaa vettä lavuaarin pohjalle tai tilavaan astiaan. Kastele sieni ja puristele suurin osa vedestä pois; sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Annostele saippuaa sienelle sen verran, että sieni lähtee puristettaessa kevyesti vaahtoamaan. Saippuoi kengät, huuhtele sieni ja pyyhi saippua lopuksi pois pelkällä vedellä. Toista saippuointi jos kengät ovat hyvin likaiset. Myös nahkaiset sisäpohjat ja kenkien pohjat voi puhdistaa nahkasaippualla. Ulkopohjien puhdistuksessa hyvä apuväline on kynsiharja.
Puhdistuksen jälkeen kenkien annetaan kuivua, kunnes nahka on täysin kuivunut – yleensä noin 15–30 minuuttia on riittävä aika.

2. Hoito


Annostele hoitoainetta tasaisesti pieni määrä vaahtomuovisienen palalle ja levitä nahalle pyörivin liikkein. Anna hoitoaineen imeytyä muutama minuutti ja harjaa kengät kenkäharjalla.

Vinkki:

Jos kenkien väri on hyvin kulunut, voit laittaa kenkävoiteen ennen hoitoainetta, jotta se kiinnittyy vieläkin paremmin. Näihin kenkiin laitoimme ensin hoitoaineen, sillä kenkien nahka oli hyvin kuiva, minkä vuoksi kenkävoide olisi voinut imeytyä epätasaisesti.

3. Värin tasoitus


Jos kengät eivät ole erityisen kuluneet, voit jättää tämän vaiheen tekemättä. Näihin kenkiin laitoimme myös kenkävoiteen, sillä väri oli hyvin haalistunut. Kenkävoide tuo kenkiin myös yhden suojakerroksen lisää.
Annostele kenkävoidetta tasaisesti pieni määrä vaahtomuovisienen palalle ja levitä kengille pyörivin liikkein. Anna voiteen imeytyä muutama minuutti ja harjaa kengät kenkäharjalla.

4. Suojaus


Annostele vahaa pieni määrä etu- ja keskisormen ympäri kiedotulle puuvillaliinalle ja levitä nahalle kevyin pyörivin liikkein. Anna kuivua muutama minuutti ja harjaa kiiltäväksi. Toista vahaus kärkeen ja kantaan. Valmista!
Ennen / Jälkeen

Lisää ohjeita hoito-ohjearkistossa:Nukanpoisto vaatteista >>

Villavaatteiden hoito >>

Nahkakenkien hoito >>

Kuvat: Päivi MäkeläOhjeiden tuotteet kaupassa: