Talvivaatteiden huolto ja säilytysPohditko miten talvivaatteet, -kengät ja -varusteet tulisi huoltaa ennen säilytystä? Entäpä mikä olisi paras säilytystapa- ja paikka?

 

Huoltamalla kausivaatteet ennen säilytystä on ne kiva ottaa esille uuden kauden alkaessa kuin uutena!

Villakangastakit


Jos takissa ei ole merkittävää likaa, riittää huolloksi perusteellinen harjaus vaateharjalla ja tarvittaessa nukanpoisto nukkaleikkurilla. Tahrojen poistoon toimii Tahrastick.

Villakangastakeille kirkkaasti tehokkain harja on KENT. CC20, mutta myös muita KENTin vaateharjoja voi käyttää villakangastakkien harjaukseen.

Viimeistele takki höyryttämällä ja tuuleta hyvin ennen säilytystä. Raikastukseen voit käyttää myös tekstiilisuihketta.

Likaiset, haisevat ja tummuneet takit kannattaa viedä pestäväksi pesulaan. Myös vaaleat takit kannattaa pesettää säännöllisesti, jotta väri säilyy kirkkaana ja raikkaana.

Säilytys:
Säilytä villakangastakit henkaroituna pukupussissa tai viikattuna esimerkiksi sängynaluslaatikossa.

Lisää vinkkejä villakangastakkien huoltoon löydät täältä.


Tuotteet villakangastakeilleToppatakit ja untuvat


Pese tai pesetä kaikki toppa- ja untuvavaatteet ennen säilömistä. Pitkät ja suurikokoiset takit sekä muut toppavaatteet on turvallisin viedä pesulaan pestäväksi, jotta vaate puhdistuu kunnolla.

Erityisesti untuva tarvitsee puhdistuakseen paljon tilaa. Koneen tulisi olla vain noin 1/3 täynnä, jotta untuvatuote puhdistuu kunnolla.

Kevytuntuvatakit ja lasten untuvatakit mahtuu yleensä pesemään myös kotikoneessa. Ohjeet untuvavaatteiden pesuun löydät täältä.

Jos vaate ei kaipaa pesua, tuuleta se hyvin ja poista mahdolliset tahrat. Meikkitahrat takin kauluksessa puhdistuvat parhaiten Tahrastickillä.

Suihkuttele vaate halutessasi vielä tekstiilisuihkeella ennen säilytystä.


Tuotteet toppa- ja untuvavaatteilleKuorivaatteet


Pesu on niin ikään myös kuorivaatteiden tärkein huoltotoimenpide ennen säilytystä. Kuorivaatteeille paras valinta on Sodasanin Sport & Outdoor -pesuaine. Tahrat voi tarvittaessa poistaa Tahrastickillä.

Silmäile vaate läpi myös korjaustarpeiden varalta. Kuorivaatteiden korjaukseen sopiva valinta on Vettähylkivä Vaatelaastari.

Lisävinkkejä kuorivaatteiden huoltoon löydät täältä.

Säilytys:
Kuorivaatteet voi säilyttää henkaroituna tai viikattuna.


Tuotteet kuorivaatteilleVillat ja neuleet


Pese, harjaa ja poista nukka. Tässä on villaneuleiden, pipojen, kaulahuivien ja rukkasten pyhä kolminaisuus.

Jos villa tuntuu kuivalta, kannattaa huuhteluaineena käyttää villanhoitoainetta.

Harjaukseen paras valinta on KENT. CC7 tai KENT. CP6 Vaateharja. Nukat voi huristella pois Nukkaleikkurilla.

Säilytys:
Jos tekstiilituholaisille on pienintäkään epäilystä, kannattaa villavaatteet säilyttää ilmatiiviisti suurissa mini grip -pusseissa tai ilmatiiviissä laatikoissa.

Jos tekstiilituholaisten riskiä ei ole, voi villat ja neuleet säilyttää normaalisti viikattuna esimerkiksi ylähyllyillä tai sängynaluslaatikossa. Villavaatteita tai neuleita ei kannata säilyttää pitkiä aikoja henkaroituna, jottei vaate veny.


Tuotteet villavaatteille ja neuleilleKengät


Syksyllä hymyn huulille tuovat säilöstä löydetyt hyvin huolletut kengät.

Nahkakengät kannattaa pestä ennen säilöön laittamista nahalle sopivalla puhdistusaineella. Pesun jälkeen kengät käsitellään nahanhoitoaineella ja kenkävoiteella.

Lisäsuojaa tuovan kenkävahan voi lisätä tarvittaessa säilytyksen jälkeen.


Mokka- ja kangaskengät pestään JASON MARKKin pesuaineella ja annetaan kuivua hyvin ennen säilytystä. Suojasuihke kannattaa laittaa vasta ennen käyttöönottoa.

Vinkki: Kenkien sisäosan voi imuroida ja raikastaa soodalla: Ripottele kenkien sisään soodaa, annan vaikuttaa yön yli ja imuroi sooda pois aamulla. Myös pohjalliset kannattaa puhdistaa tai vaihtaa uusiin.

Säilytys: Kengät on usein paras säilyttää kenkälaatikoissa, jotta ne voi pinota päällekkäin. Tärkeintä säilytyksessä on, etteivät kengät painu toisiaan vasten.


Tuotteet kengilleSäilytyspaikka


Puhtaus ja tasainen lämpötila sekä ilmankosteus ovat tärkeimpiä tekijöitä kaikkien vaatteiden, kenkien ja asusteiden säilytyksessä.

Säilytä kausivaatteet sisällä esimerkiksi ylähyllyillä, sängyn aluslaatikoissa tai henkaroituna pukupusseissa – ole säilytyksen suhteen luova!

Vanhoja kellareita ja ullakoita kannattaa välttää, sillä vaihteleva ilman lämpötila ja kosteus voivat aiheuttaa vaatteisiin hajuja ja jopa tahroja. Myöskään nahka ei tykkää vaihtelevasta ilman lämpötilasta eikä etenkään kosteudesta.Hei hei talvi – tervetuloa kevät!